Pe 17 iulie 2014, zborul MH17 care decolase din Amsterdam, Olanda, și se îndrepta spre Kuala Lumpur, Malaezia a fost doborât asupra regiunii Donbass din Ucraina. La bordul avionului se aflau 298 de persoane din zece țări diferite, 196 dintre acestea fiind de naționalitate olandeză.

Azi, la aproape cinci ani de la tragedie, SBU, serviciul de securitate ucrainean, a anunțat că ancheta comună derulată împreună cu serviciile olandeze a ajuns la o concluzie. Acestea vor fi prezentate sâmbătă, pe 19 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, pentru ca ulterior patru persoane identificate ca având rol în doborârea aeronavei să fie puse sub acuzare.

În octombrie 2015, oficialii olandezi au oferit detalii despre ancheta care la acea oră era în desfășurare. Fred Westerbeke, procurorul general al Olandei, a spus la acea vreme că au fost identificate 100 de „persoane de interes” și că se cunosc și alte detalii precum sistemul de lansare a rachetelor folosit, care este de origine rusă, dar și traseul exact al rachetei din Rusia în Ucraina și înapoi.