Evenimentul Zilei > Social > Atenționare de călătorie pentru români! Ce destinații sunt incluse pe lista MAE
Atenționare de călătorie pentru români! Ce destinații sunt incluse pe lista MAE

Atenționare de călătorie pentru români! Ce destinații sunt incluse pe lista MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, potrivit datelor transmise de autorităţile din Bosnia şi Herţegovina, poluarea atmosferică se menţine la un nivel ridicat în special în Cantonul Sarajevo.

În acest context, MAE arată că au fost prelungite pe termen nedeterminat, pentru anotimpul rece, interdicţiile de circulaţie sau tranzitare a oraşului Sarajevo pentru vehiculele care depăşesc 3,5 tone, pe axul principal Bascarsija-Nedzarici, şi de acces al autovehiculelor cu norme de poluare EURO 2 sau mai poluante în municipalităţile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo şi Ilidza.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte pagina de internet: https://www.airnow.gov, pentru a obţine informaţii actualizate din oră în oră referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie. De asemenea, se recomandă cetăţenilor români care suferă de afecţiuni respiratorii să evite pe cât posibil călătoriile în Sarajevo în perioada iernii.

MAE indică faptul că ultimele măsurători pentru indicele privind calitatea aerului (AQI) – de poluare, în principalele oraşe din zonă, sunt:

– în Sarajevo, AQI: 310 ľg/m3, „periculos”;

– în Lukavac, AQI: 221 ľg/m3, „foarte nesănătos”;

– în Ilijas, AQI: 196 ľg/m3, „nesănătos”;

– în Zenica, AQI: 192 ľg/m3, „nesănătos”, pentru persoane cu anumite afecţiuni;

– în Jajce, AQI: 192 ľg/m3, „nesănătos”;

– în Prijedor, AQI: 184 ľg/m3, „nesănătos”;

– în Visoko, AQI: 172 ľg/m3, „nesănătos”.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 şi +38733214022, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Bosnia şi Herţegovina: +38761428354.