Importăm 11.000 de tone de carne de pui plină de antibiotice
- Dan Istratie
- 23 noiembrie 2011, 15:35
Un studiu realizat în Germania a scos la iveală faptul că aproape toată carnea de pui produsă în această ţară conţine antibiotice. România importă din Germania mai bine de 11.000 de tone de carne de pui anual.
Johannes Remmel, specialistul din cadrul Protecţiei Consumatorilor care a condus acest studiu, primul de acest fel realizat în Germania, a declarat că 96% din peste 19 milioane de pui sunt injectaţi cu antibiotice. Conform legilor din Germania, antibioticele ar trebui administrate numai animalelor bolnave iar oficialii au promis că vor înăspri controalele şi vor fi mai atenţi la medicamentaţia care le este administrată animalelor. Proiect pe 5 ani pentru reducerea antibioticelor administrate Asociaţia Germană a Fermierilor a iniţiat un proiect prin care intenţionează să reducă cu 30% antibioticele administrate puilor în următorii 5 ani. Ei au mai adăugat faptul că, în continuare poate fi mâncată fără probleme deoarece nu cauzează niciun fel de reacţii. Producătorii administrează puilor cantităţi mari de medicamente pentru ca aceştia să se dezvolte cât mai repede şi să nu se îmbolnăvească, în goana de a obţine un profit cât mai mare. Un articol Deutsche Welle precizează faptul că doar un sfert dintre puii crescuţi cu acest tip de tratament sunt capabili să se ţină pe propriile picioare. România importă carne de pui din Germania România importă carne de pui din Germania. În 2011, spre exemplu, au fost deja importate circa 11.000 de tone, a declarat pentru EVZ un reprezentant al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
"Din păcate importăm carne de pui din Germania. Nu ştiu însă dacă este vorba de pui întregi sau de carne procesată", a precizat acesta.
Carnea de pui necesară pentru consumul local este asigurată în mare parte din producţia locală, dar avem şi importuri, în special pentru procesare, a spus pentru EVZ Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
"Avem import de carne de pui, cu Olanda, dar este vorba de marfă care se întoarce inapoi", a spus Rădulescu.
Acesta a explicat că puii sunt importaţi întregi din Olanda, iar la noi sunt procesaţi: carnea din piept de pui se întoarce ambalată în Olanda, iar picioarele sunt vândute local.
Potrivit fostului secretar de stat furajul folosit de producătorii locali, care asigură creşterea rapidă a puiului, în circa 29 de zile, este compus din minerale, vitamine şi şrot de soia. Ilie Van, şeful Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, spune că România importă circa 80.000 de tone de carne de pui din străinătate li exportă 50.000 - 60.000 de tone.
"Problema este că producătorii interni sunt controlaţi de când are puiul o zi şi până când carnea intră pe piaţă, iar controlalele sunt mult mai puţin severe la carnea de import", a declarat Van pentru EVZ. Producătorii români nu folosesc, de regulă, antibiotice Crescătorii români de pui folosesc antibiotice doar în urma unor analize realizate de medici veterinari, care recomandă pe baza rezultatelor tratamente. "Antibioticele nu sunt o constantă în procesul tehnologic de creştere a puilor în fermele Avicarvil. Administrarea antibioticelor în fermele noastre se face, dacă e cazul, numai cu acordul şi la îndrumarea autorităţilor, anume a Autoritatăţii Sanitar-Veterinare", declară reprezentanţii companiei care speră ca în acest an producţia să ajungă al circa 12.000 tone de pui.
"Procedura de lucru implementată în fermele Avicarvil urmăreşte ca puiul "La Provincia" să crească în condiţii cât mai apropiate de cele ale puiului de curte. Astfel, medicii veterinari recoltează periodic probe şi le trimit către laboratoare autorizate. Dacă în urma analizelor acestea constată necesitatea folosirii de antibiotic, atunci ele specifică şi tipul de antibiotic care trebuie administrat", au precizat reprezemtanţii Avicarvil. "Exista serii intregi de pui La Provincia care nu sunt tratate deloc cu antibiotic. Nu este nevoie de aşa ceva", subliniază aceştia. Avicarvil exportă circa 20% din producţie atât în state din Uniunea Europeană, cât şi în Hong Kong. (Cristina Sbîrn)