Evenimentul Zilei > Economie > Atenție, români! Încă o țară europeană impune teste obligatorii
Atenție, români! Încă o țară europeană impune teste obligatorii

Atenție, români! Încă o țară europeană impune teste obligatorii

Guvernul german o decis testarea obligatorie anticoronavirus pentru cei care vin din țări cu rate mari de infectare.

„Vom introduce teste obligatorii pentru persoanele care se întorc din zone de risc. Vrem să evităm ca persoanele care se întorc în Germania să îi infecteze pe alţii şi să genereze un nou val de infecţii”, a declarat luni seară ministrul german al Sănătăţii.

Această hotărâre, valabilă inclusiv pentru turiștii germani, vine după ce, luni, reprezentanții landului Bavaria ceruseră guvernului federal să clarifice cum se va putea introduce cât mai rapid obligativitatea testării pentru coronavirus în aeroporturi pentru a garanta că întoarcerea persoanelor plecate în vacanţă nu va duce la înmulţirea cazurilor din cea mai mare economie a Europei.

Ministrul german al Sănătății afrima că autoritățile verifică dacă este, din punct de vedere legal, este posibil să obligi pe cineva să efectueze testul Covid-19, fără a-i încălca drepturile de bază.

Astfel, dacă până acum, pe aeroporturile din Germania se făceau teste voluntare pentru depistarea noului coronavirus, acum testarea este obligatorie și, totodată, gratuită.

Criteriul după care Germania se ia în ceea ce privește țările considerate ca prezentând risc epidemic major îl va reprezenta depăşirea numărului de 50 de cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori.

Până acum, Germania a înregistrat peste 205.000 de cazuri de coronavirus şi peste 9.000 de decese.

Atenționare MAE/Germania (13 iulie 2020):

 • Având în vedere eliminarea principalelor restricții aplicabile cetățenilor români care călătoresc între România și Germania, se poate vorbi despre o revenire la, respectiv, menținere a normalității specific europene a libertății de mișcare.
 • În principal, a fost înlăturată restricția potrivit căreia trecerea frontierei germane (fie ea aeriană, terestră sau maritimă) se face doar în baza unor documente care să dovedească natura temeinică a călătoriei ori în scopul tranzitării către țara de origine sau în care există un drept de ședere.
 • Rămâne în continuare limitată intrarea cetăţenilor din state terţe, cu unele excepții agreate la nivel european: Australia, Georgia, Japonia, Canada, Muntenegru, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Tailanda, Tunisia, Uruguay, China. Au fost, de asemenea, suplimentate posibilitățile de călătorie dinspre state terțe în situația existenței unor motive temeinice pentru: personal medical și de îngrijire, lucrători înalt calificați, transportatori de bunuri și de persoane, sezonieri, marinari, studenți, motive familiale urgente, persoane ce necesită protecție internațională sau umanitară, diplomați, persoane aflate în tranzit etc.
 • Autorităţile de land au renunţat la carantina obligatorie de 14 zile instituită pentru toate persoanele care intră sau se întorc în Germania, menţinând-o doar în cazul persoanelor care au călătorit sau revin din state-terţe ori din regiuni/state în care s-au înregistrat peste 50 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele șapte zile. O listă a acestora poate fi consultată aici: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.
 • În măsura în care, situația infectărilor dintr-un anumit stat sau regiune se va agrava, Germania ar putea revizui – temporar – regimul de trecere a frontierei.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE /DINSPRE ROMÂNIA:

 • Dată fiind apariția unor situații în care unor persoane le-a fost refuzată îmbarcarea la bordul aeronavelor dinspre România spre Germania (ca urmare a neactualizării procedurilor interne specifice în acord cu regimul oficial german de trecere a frontierei), este recomandat ca cei care au reședința sau locul de muncă în Germania să aibă asupra lor documente doveditoare în acest sens.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Autoritățile publice au reluat parţial activităţile cu publicul, cu asigurarea măsurilor de distanţare, în timp ce altele, admit, de la caz la caz, numai vizitele solicitanților unor servicii care nu comportă amânare.
 • Au fost reluate parţial cursurile şcolare şi, în unele landuri, grădiniţele (în regim Notbetreuung). S-au redeschis unele muzee, expoziţii, grădini zoologice, bazinele de înot în aer liber (cu asigurarea unor măsuri specifice de distanţare şi protecţie sanitară).
 • Sunt permise, în anumite condiţii unele manifestări publice, sportive, religioase şi recreative. Au fost redeschise magazinele şi restaurantele, în anumite condiţii.
 • Este obligatorie purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun şi în magazine, precum și respectarea regulilor de igienă și păstrarea distanței sociale de 1,5-2m în spațiul public.
 • Regulile de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land pot fi accesate pe pagina cancelariei federale a Germaniei: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: