„Atenţie la nord-coreeni!”

„Atenţie la nord-coreeni!”

Sven Goran Eriksson crede că asiaticii pot fi surpriza turneului final.

Ca de fiecare dată în preajma unei mari competiţii, diverşi specialişti, dar şi anumiţi băgători de seamă îşi dau cu părerea despre favoritele respectivei întreceri. Cu mai bine de două săptămâni înainte ca Mondialul din Africa de Sud să pornească la drum, un strateg renumit, Sven Goran Eriksson, înscăunat la sfârşitul lunii martie în funcţia de selecţioner al echipei naţionale a Coastei de Fildeş, are o preferată surprinzătoare: Coreea de Nord!

Suedezul a primit din partea şefilor federaţiei misiunea de a califica selecţionata ivoriană mai departe la turneul final programat în perioada 11 iunie-11 iulie (în grupe, trupa lui Eriksson va înfrunta Brazilia, Portugalia şi Coreea de Nord). Paradoxal, cei care îi dau frisoane lui Sven sunt asiaticii!

„Fizic, sunt mai tari ca oricine”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Atenţie la nord-coreeni! Nimeni nu vorbeşte despre ei, dar joacă un fotbal bun şi ar putea fi surpriza Mondialului. Din punct de vedere fizic, sunt mai tari ca oricine deoarece se află în pregătiri de şase luni. Am văzut două casete cu echipa Coreei de Nord şi am şi înregistrările meciurilor pe care le-a disputat în preliminarii.

A jucat multe partide internaţionale, dar este mai dificil de aflat ce fac fotbaliştii la antrenamente. Faţă de alte echipe, nord-coreenii au avantajul că pot încheia când vor campionatul intern, pentru a se pregăti pentru Cupa Mondială. Amintiţi-vă de Coreea de Sud la Mondialul din 2002.

Sud-corenii erau mai îndârjiţi şi mai rezistenţi decât oricare altă echipă, datorită pregătirii de lungă durată. Condiţia fizică este foarte importantă la un Mondial. Nord-coreenii sunt organizaţi, aleargă tot timpul şi nu par a obosi în repriza secundă”, a spus versatul tehnician.

Au uimit lumea în 1966

În toamna anului trecut, presa engleză a dezvăluit că antrenorul nordic a fost dorit la cârma naţionalei din Coreea de Nord, oficialii federaţiei considerând că Kim Jong-hun, selecţionerul care a calificat echipa la Cupa Mondială, nu are experienţa necesară pentru a conduce reprezentativa la un turneu final de anvergură. Până la urmă, totul a rămas la stadiul de intenţie, lui Eriksson neconvenindu-i, probabil, regimul comunist de la Phenian.

Cu toate că unii ar putea cataloga declaraţiile antrenorului suedez drept fanteziste, există motive de temere, în ceea ce priveşte Coreea de Nord. În 1966, la precedenta şi singura participare de până acum la o Cupă Mondială, reprezentativa asiatică a uimit întreaga lume.

Nord-coreenii au pierdut meciul inaugural, cu URSS, au remizat apoi cu Chile, după care au furnizat marea surpriză a Mondialului găzduit atunci de Anglia, reuşind să câştige cu 1-0 în faţa Italiei şi să ajungă astfel în „sferturi”! În această fază, Coreea de Nord a condus la un moment dat cu 3-0 Portugalia lui Eusebio, dar a fost învinsă cu 5-3!

"Atenţie la nord-coreeni! Nimeni nu vorbeşte despre ei, dar joacă un fotbal bun. Din punct de vedere fizic, sunt mai tari ca oricine.“ SVEN GORAN ERIKSSON, selecţionerul Coastei de Fildeş