Atentat terorist, dejucat la Koln, la Târgul de Crăciun. Alerta serviciilor de informații

Atentat terorist, dejucat la Koln, la Târgul de Crăciun. Alerta serviciilor de informații Atac terorist. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Doi adolescenți, unul de origine afgană și al doilea rus, au plănuit un atac terorist la Koln, asupra unui târg de Crăciun ori a unei sinagogi. Cei doi, simpatizanți ai mișcării teroriste Stat Islamic, intenționau să comită atacul pe 1 decembrie, vineri.

Atentat terorist deturnat de autoritățile germane, în Koln. Doi adolescenți, unul de 15 ani, de origine rusă, și unul de 16 ani, afgano-german, au plănuit un atac pentru ziua de 1 decembrie. Potrivit presei locale, cei doi intenționau să atace fie un târg de Crăciun, fie o sinagogă.

Tinerii au fost arestați de poliția din Koln, înainte să pună în aplicare planul pe care l-au gândit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atentat terorist oprit în Germania

Poliția din Renania de Nord-Westfalia și Brandenburg a arestat doi tineri într-o operațiune de contracarare a unui posibil atentat terorist. Conform autorităților cei doi au ales ca țintă un târg de Crăciun, iar în caz de eșec, o sinagogă.

Adolescentul rus, cel care a inițiat planul, a discutat cu cel afgano-german pe un grup de Telegram. Serviciile de securitate germane au pus mâna pe un videoclip în care utilizatorul rus face apel la jihad și anunță un atentat terorist. El menționează, ca dată precisă, ziua de vineri, 1 decembrie.

Parchetul din Düsseldorf a anunțat că a fost emis un mandat de arestare pentru cei doi pentru planificarea unui atentat terorist.

 „Tribunalul local din Leverkusen a emis un mandat de arestare în cadrul unei anchete preliminare a Biroului central de urmărire penală pentru terorism din Renania de Nord-Westfalia) din cadrul Parchetului General din Düsseldorf împotriva unui suspect în vârstă de 15 ani din districtul Rheinisch-Bergisch, care a fost arestat provizoriu la 28 noiembrie 2023 în timpul unei percheziții la adresa sa de domiciliu, fiind suspectat de planificarea și pregătirea unui atac motivat de terorism”, se arată într-un comunicat de presă.

Atentat terorist în Germania

sursă: arhivă EvZ

Planul pus la cale de adolescenți

Autoritățile susține că cei doi ar fi plănuit să atace o sinagogă sau un Târg de Crăciun. Pentru acest atentat terorist, urmau să folosească un camion de mici dimensiuni sau un dispozitiv incendiar.

Tânărul în vârstă de 16 ani, de origine afgano-germană, figurează pe lista persoanelor de interes din Brandenburg. Acesta este considerat un simpatizant al organizației teroriste Stat Islamic. El este cunoscut poliției pentru distribuirea de materiale de propagandă.

Autoritățile în alertă de atentat terorist

Serviciul german de informaţii interne (Bundesnachrichtendienst, BND) a avertizat cu privire la un risc „real” cu privire la posibile atentate islamiste. Oficialii de la Berlin au subliniat că alerta este „la cel mai înalt nivel de mult timp”, în această perioadă. Războiul din Gaza, dintre Israel şi Hamas, este o posibilă cauză, relatează AFP.

„Observăm apeluri, în mişcarea jihadistă, la atacuri şi ca Al-Qaida şi Statul Islamic (SI) să se asocieze conflictului din Orientul Mijlociu”, avertizează într-un comunicat directorul BND, Thomas Haldenwang.

Avertismentul public, rar din partea BND, demonstrează îngrijorarea autorităţilor. Acestea se tem de posibile planuri ce vizează atacuri ale unor teroriști asupra unor ținte israeliene, dar şi la mari evenimente publice în Germania.

„Pericolul este real şi nu a fost atât de mare de mult timp”, subliniază Thomas Haldenwang.