Atelierul de Stil, varianta bănăţeană la "Sex and The City"
- Adam Popescu
- 24 iulie 2010, 13:38
În fiecare vineri, un grup de tinere de profesie psiholog discută, alături de femei de afaceri, studente sau coafeze, diverse probleme cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.
Câteva tinere din Timişoara, de profesie psiholog, grupate în jurul unui fost fotomodel de succes, au fondat Atelierul de Stil. Tinerele se întâlnesc în fiecare vineri seara într-un local cochet din centrul Timişoarei pentru a-şi pune, cu stil, viaţa la cale.
Brânză, struguri şi vin
Andreea Papp (28 de ani), psiholog şi ex-fotomodel, este nucleul Atelierului de Stil, grup din care mai fac parte şi Simona Simion, asistent social, şi Florina Nicola, psiholog, ambele fiind specializate pe neuroprogramare lingvistică.
Vineri, ora 20.00. Pe pianul din Cafe Bonjour e aşezat un buchet imens de trandafiri albi. Alături, grisine lungi şi felii de lubeniţă aromată. În fundal se aude "la musique", întreaga atmosferă respirând un aer cât se poate de "french".
Artizanele Atelierului de Stil au lipit câteva mese lângă fereastra înflorată a localului şi ciugulesc discret, cu gesturi elegante, bucăţi de brânză Roquefort şi boabe de struguri de pe un platou. Două tinere au cupe cu şampanie sau vin demisec în faţă. Toate sunt machiate impecabil şi îmbrăcate după ultimul trend. Şi par rupte dintr-o scenă de la Hollywood.
Fără nicio formalitate, întâlnirea de lucru a Atelierului de Stil porneşte de la sine. Fetele, chiar dacă se văd pentru prima dată, râd şi povestesc experienţe personale, apoi trag concluzii.
"Întotdeauna când ceri ceva trebuie să te centrezi pe nevoia ta. «Eu am nevoie, mie îmi trebuie», aşa trebuie spus. Când cerem este ca şi atunci când facem sex", spune Nicoleta Leahu, psiholog specializat în terapia de cuplu şi familie. Tema zilei, "Trezeşte femeia din tine", a fost stabilită la cererea grupului de tinere femei de afaceri, studente, coafeze etc.
Teoria cutiuţelor
La workshopul săptămânal poate participa, gratuit, orice tânără. "Nu este un atelier de stil în acel sens, nu e un loc în care vii să-ţi afişezi poşeta Gucci. Ţinuta e lejeră, casual. Mesajul Atelierului de Stil e că acesta este un salon de autocunoaştere şi dezvoltare personală, la care poate participa gratuit orice fată din Timişoara care vrea să se dezvolte personal", spune promotoarea programului, Andreea Papp.
Una dintre participante afirmă: "Înainte de bani îmi trebuie sex, atenţie şi siguranţă". E susţinută din priviri de celelalte tinere. "Bărbatul vrea să se simtă util (în cuplu - n.r.), vrea să vadă că femeia are nevoie de el, de aceea trebuie să-i ceri ceea ce vrei. Dacă nu o faci, te crede autosuficientă. Ideea e că bărbatul şi femeia au creiere diferite, iar cea mai mare greşeală a unei femeie e să aştepte ca bărbatul de lângă ea să-şi dea seama de asta", continuă ideea Andreea Papp.
Apoi, fetele încep să dezbată aşa-zisa teorie a cutiuţelor din creierul masculin. "Creierul bărbatului poate fi asimilat cu un conglomerat de cutiuţe: cutiuţa sex, cutiuţa parteneră, cutiuţa job, cutiuţa maşină. Fiecare sunt chestiuni separate. La femei, cutiuţele sunt interconectate: cutiuţa sex e legată de cutiuţa partener şi aşa mai departe", este concluzia la care ajung tinerele psiholog.
În discuţie intervine o tânără care povesteşte cum a transformat un bax de apă minerală în "obstacol" în drumul prin hol al soţului, care l-a tot ocolit şi sărit până ce aceasta i-a cerut efectiv să-l mute de acolo. Concluzia: partenerului trebuie să i se spună explicit ceea ce vrem să facă.
Din context apar şi alte sfaturi pentru tinerele implicate într-o relaţie, de exemplu, "e greşit ca atunci când avem o problemă să nu o rezolvăm pe moment şi să o readucem în discuţie în alte dăţi".
SCOPUL ATELIERULUI
"Ne dezvoltăm abilităţile de a fi femei complete"
Potrivit membrelor Atelierului de Stil, scopul acestui grup este acela de a dezvolta personalitatea tinerelor participante, a căror vârstă variază între 25 şi 35 de ani.
"Ne dezvoltăm abilităţile de a fi femei complete din punct de vedere social, profesional, familial", spune Andreea Papp. Iniţiatoarea atelierului afirmă că i-a venit ideea citind "Jurnalul filosofic", de Constantin Noica.
"Toată lumea deschide saloane de înfrumuseţare a corpului, nimeni unul de înfrumuseţare a sufletului. Ştim să ne aranjăm, societatea ne dictează tot felul de lucruri, însă nu ştim să ne punem pe noi pe primul loc", conchide Andreea Papp.
"Nu este un atelier de stil în acel sens, nu e un loc în care să vii să-ţi afişezi poşeta Gucci. Ţinuta e lejeră, casual. Mesajul Atelierului de Stil e că acesta e un salon de autocunoaş tere şi dezvoltare personală la care poate participa gratuit orice fată din Timişoara." ANDREEA PAPP, iniţiatoarea atelierului
"Întotdeauna când ceri ceva trebuie să te centrezi pe nevoia ta. «Eu am nevoie, mie îmi trebuie», aşa trebuie spus. Când cerem e ca şi atunci când facem sex." NICOLETA LEAHU, psiholog