Evenimentul Zilei > International > S-a deschis focul la graniță! E cel mai tensionat punct al planetei. Începe războiul?
S-a deschis focul la graniță! E cel mai tensionat punct al planetei. Începe războiul?

S-a deschis focul la graniță! E cel mai tensionat punct al planetei. Începe războiul?

Armata pakistaneză a declarat că trei dintre soldații săi au fost uciși într-un schimb de focuri la graniţa dintre India şi Pakistan, dar India a negat că  cei cinci soldaţi din trupele lor au fost ucişi.  
Generalul major Asif Ghafoor, purtătorul de cuvânt al forțelor armate pakistaneze, a scris astăzi pe Twitter că cei trei soldați ai săi au murit împreună cu alţi cinci din India, când forțele indiene au deschis focul de-a lungul frontierei contestate, cunoscută sub numele de Line of Control (LOC).
„Schimbul intermitent de foc continuă”, a tweetat Ghafoor.  Mai mult, el a declarat pentru Al Jazeera „că trei civili au fost uciși joi, în același tir transfrontalier, în  sectorul Batal, de  pe partea pakistaneză. Armata Pakistanului a răspuns eficient: 5 soldați indieni uciși, mulți răniți şi buncăre deteriorate”.
Dar un purtător de cuvânt al armatei indiene a negat declarația armatei pakistaneze. „Nu există victime. Această afirmație este greșită”.  Incidentul are loc în contextul în care situația dintre cele două țări este foarte tensionată după ce Guvernul federal al Indiei a anunțat revocarea articolului 370 privind statutul special constituțional al regiunii Kashmir și a informat că plănuiește restructurarea teritoriul disputat.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Indiei și Pakistanului să se abțină de la orice măsuri care ar putea afecta statutul special al Jammu și Kashmir. Guterres a mai spus că este îngrijorat de rapoartele privind restricțiile în partea indiană.  
Consiliul de Securitate a adoptat mai multe rezoluții în 1948 și în anii 1950 cu privire la disputa dintre India și Pakistan pentru regiune. O altă rezoluție solicită, de asemenea, ambelor părți „să se abțină să facă declarații și nu să permită orice acte care ar putea agrava situația”.
Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întâlnească  mâine în spatele ușilor închise, la solicitarea Chinei și Pakistanului, pentru a discuta decizia Indiei de a revoca statutul special al Jammu și Kashmir, au spus diplomații, mai titrează aljazeera.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: