Evenimentul Zilei > International > Astronauții japonezi vor mânca în spațiu frigărui „Yakitori”, ca la Tokyo
Astronauții japonezi vor mânca în spațiu frigărui „Yakitori”, ca la Tokyo

Astronauții japonezi vor mânca în spațiu frigărui „Yakitori”, ca la Tokyo

Frigăruile japoneze de pui „yakitori'” se vor afla în curând în meniul Staţiei Spaţiale Internaţionale după au ce au primit aprobarea Agenţiei Spaţiale a Japoniei, JAXA

„Yakitori”, preparat din carne de pui la grătar, asezonată cu diferite sosuri, este un fel de mâncare foarte popular atât în Japonia cât şi peste hotare. Evident, nu se pune problema instalării unui grătar la bordul ISS. Aceasta este o versiune ambalată, ce îndeplineşte toate cerinţele sanitare şi de conservare şi care tocmai a fost certificată drept „aliment spaţial japonez”.

„Yakitori” se alătură astfel altor 34 de mâncăruri sau gustări japoneze, printre care se numără inclusiv bulete de orez „onigiri”, tăiţei „ramen”, supă de alge şi macrou fiert, de care astronauţii niponi se pot bucura pe parcursul lunilor petrecute în spaţiu.
Pe lângă produsele alimentare selectate de agenţia spaţială americană NASA, astronauţii japonezii pot opta pentru mâncarea pe care o doresc în timpul misiunii lor, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al JAXA.

Dacă „yakitori spaţiale” vor avea gustul frigăruilor cu sos de soia sau de yuzu, ele nu vor arăta ca varianta originală, beţele de bambus lipsind din cauza necesităţii de a reduce la minimum deşeurile.
Primele astfel de frigărui de pui vor fi livrate la bordul ISS anul viitor.