La adăpostul unei majorităţi confortabile în Parlament, social-democraţii în frunte cu Liviu Dragnea îşi aleg premierul în această dimineaţă, într- o şedinţă lărgită a partidului. Cel mai „proaspăt” nume vehiculat în partid era, aseară, cel al prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, însă acesta nu şi-ar dori funcţia. Alt nume pe lista PSD este cel al fostului ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica. Surse din partid au relatat EVZ că Liviu Dragnea a primit „un cec în alb”, să aleagă orice premier şi partidul va fi de acord cu propunerea acestuia.

Guvern, după Crăciun

Liderii PSD estimează că, dacă negocierile nu se blochează la Palatul Cotroceni, noul Guvern ar putea să fie votat săptămâna viitoare. Primul obiectiv major al viitorului cabinet de stânga este trecerea prin Parlament, cât mai rapid, în 12-15 ianuarie, a bugetului pe anul viitor, fără de care nu se pot realiza toate promisiunile din campania electorală.

Drept compensaţie pentru pierderea funcţiei de premier, PSD vrea să-l aleagă, astăzi, pe Liviu Dragnea, în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

PSD nu semnase încă un protocol de colaborare parlamentară şi cu UDMR, liderul maghiarilor, Kelemen Hunor, spunând că „mai lipsesc câteva elemente”. „Trebuie să cunoaştem şi persoana viitorului premier şi, bineînţeles, în programul de guvernare trebuie să existe şi o referire şi o gândire pozitivă în perspectiva minorităţilor naţionale”, a spus el.