Asistenții personali, dați afară de primarul Ion Ceban, vor fi angajați la Ministerul Muncii

Asistenții personali, dați afară de primarul Ion Ceban, vor fi angajați la Ministerul Muncii Situație îngrijorătoare în Italia în următorii 25 de ani. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Asistenții personali demiși de Primăria Chișinău, condusă de Ion Ceban, vor fi angajați, începând cu luna mai, de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) în cadrul unui nou serviciu. Este vorba despre Serviciul de asistență personală care va fi creat pe lângă MMPS. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ministrului, crearea serviciului este o soluție la „criza provocată de incompetența și indiferența municipalității”. „Constatăm că primarul Ceban a demis aproximativ 650 de asistenți personali și într-un mod abuziv a redus norma de salarizare, a redus propriu-zis salariul pentru 550 de asistenți personali din municipiul Chișinău. vorbim de aproximativ 1200 de asistenți personali, pentru care drepturile de bază au fost încălcate în mod brutal”, a declarat Alexei Buzu, citat de ipn.md.

Asistenții personali își primesc banii

Ministrul Buzatu a precizat că, începând cu ziua de marți, 19 martie, au fost efectuate plăți compensatorii pentru 1.200 de asistenții personali din Chișinău. Astfel, aceștia urmează să ridice în două săptămâni plăți unice în valoare de 5.000 de lei. Plăți similare vor fi acordate și în luna aprilie, iar din mai aceștia vor fi angajați. „În continuare vom insista ca dreptatea pentru aceste persoane să fie realizată. Ne vom adresa în instanța de judecată și în toate instanțele competente să clarifice acest lucru, pentru că ceea ce a făcut primarul Ceban este un precedent extrem de periculos și injust față de cele mai vulnerabile persoane”, a mai spus Alexei Buzu.

Alexei Buzu, ministrul Muncii din Republica moldova

Alexei Buzu, ministrul Muncii din Republica Moldova. Sursa foto: Arhiva EVZ

Primăria Chișinău i-a concediat și lăsat fără bani

Sute de asistenți personali din Chișinău, în special de vârstă pensionară, au fost concediați, iar celor care au rămas li s-au tăiat lefurile în jumătate după ce autoritatea municipală a anunțat că nu mai are bani ca să îi plătească și nu va angaja noi asistenți personali care au depus cereri. Primăria a acuzat puterea centrală că nu a inclus municipiul Chișinău în reforma asistenței sociale „Restart”, prin care, de la 1 ianuarie 2024, serviciul „Asistența personală” este finanțat de la bugetul de stat, iar asistenții personali trec în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile centrale au invocat, la rândul lor, că municipiul Chișinău și unitatea administrativ-teritorială Găgăuzia, care de asemenea nu a fost inclusă în program, au suficiente posibilități ca să finanțeze salariile asistenților personali din propriile venituri, dar și din transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat.