Evenimentul Zilei > Social > Asistații social și rudele lor trec la măturat străzile în Timișoara
Asistații social și rudele lor trec la măturat străzile în Timișoara

Asistații social și rudele lor trec la măturat străzile în Timișoara

Zeci de asistați sociali din Timișoara vor fi scoși obligatoriu la muncă în folosul comunității, așa cum prevede legea. Ei vor mătura străzile și vor goli cele 2.300 de coșuri de gunoi stradale, ajutând astfel efectivul de 20 de persoane al SC Horticultura SA, societate care a prerluat aceste îndatoriri la 1 noiembrie. De luna aceasta, viitoarea Capitală Culturală Europeană în 2021 nu mai are contract cu o companie de salubritate pentru curtățenia stradală, abia în ianuarie putând fi organizată o licitație în acest sens.

Beneficiarii de ajutor social vor munci în folosul comunității, pe baza unui plan de lucrări care va fi aprobat în următorul plen al Consiliului Local. Ei vor mătura străzile, vor goli coșurile de gunoi și vor aduna crengi și frunze. Când va fi nevoie, vor îndepărta și zăpada.

Conform reprezentanților Primăriei Timioșoara, aici există peste 574 de asistați social, însă doar 43 dintre aceștia sunt apți de muncă. Ei sunt cei care, în primă fază vor fi scoși în stradă. De asemenea, conform legii, municipalitatea poate solicita delegarea unor membri ai familiilor, în cazul persoanelor care beneficiază der ajutor social și nu pot munci. Decizia va fi luată în plenul de vineri, proiectul de hotărâre vizând „reactualizarea planului de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă prestate de beneficiarii de ajutor social și de părinții care nu contribuie la întreținerea copilului aflat în plasament”. „Pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local și instanța obligă părintele apt de muncă să presteze între 20 și 40 de ore lunar pentru fiecare copil, acțiuni sau lucrări de interes local, dacă nu este posibilă plata contribuției la întreținerea copilului”, se arată în proiectul de hotărâre.