Ascensiune la cer

Sir Edmund Hillary, exploratorul care in 1953 a cucerit in premiera Varful Everest, a decedat ieri, la 88 de ani.

Noua Zeelanda si-a coborat drapelele in berna si se pregateste de funeralii nationale pentru a-l omagia pe Sir Edmund Hillary, primul cuceritor al Everestului, decedat ieri, la varsta de 88 de ani, la un spital din Auckland, in urma unei crize cardiace. In ultimii ani, starea aventurierului se inrautatise treptat, el fiind recent suspect chiar de pneumonie. „Sir Ed spunea despre el insusi ca este un neozeelandez cu capacitati modeste. In realitate, era un colos”, a declarat premierul neo-zeelandez Helen Clark.

Insotit de calauza si prietenul sau, serpasul Tensing Norgay, decedat in 1986, Hillary a fost primul om care a atins Acoperisul Lumii, situat la o altitudine de 8.848 de metri, in dimineata senina a zilei de 29 mai 1953. „L-am invins si pe bastardul asta!”, ar fi spus Hillary, la coborarea de pe Everest.

Impovarati de niste echipamente care pentru cataratorii de astazi nu sunt decat infricosatoare piese de muzeu, cei doi alpinisti au inaintat cu indarjire pana s-au lovit de cel mai de temut obstacol, o stanca de 13 metri inaltime, cunoscuta astazi ca Pasul Hillary.

Si-a adunat toate fortele si s-a catarat pe o carare extrem de stramta ce se ridica vertical in munte, tragandu-l apoi si pe Tenzing dupa el. Ani intregi, niciunul nu a recunoscut cine a pus primul piciorul pe varf, insa dupa moartea lui Tenzing, Hillary a spus ca el insusi a fost acela.

NASCUT SA CUCEREASCA

Destinul unui invingator Edmund Hillary s-a nascut in Auckland in 1919 intr-o familie de apicultori, indeletnicire pe care a practicat-o si el pentru o vreme dupa terminarea scolii si care i-a permis sa aiba timp sa cutreiere muntii in timpul iernii. El a fost ales de John Hunt, conducatorul expeditiei pe Everest, sa fie cel care va derula ultimul asalt asupra varfului himalayan, datorita experientei sale in munti si incredibilei energii si forte.

Chiar inainte de a cobori de pe varf, a fost ridicat la rang de cavaler de regina Elisabeta, a carei incoronare a coincis cu triumful alpinistului. Hillary a intreprins ulterior si alte expeditii, inclusiv prima calatorie catre Polul Sud in masina sau o expeditie catre izvoarele Gangelui.

Insa cea mai mare energie si-a dedicat-o ajutorarii serpasilor nepalezi, pentru care a strans anual fonduri de peste 250.000 de dolari, pe care i-a investit in construirea de case, scoli, spitale, poduri si chiar un aeroport. Hillary a fost primul neozeelandez a carui figura a fost imprimata, in timpul vietii, pe bancnotele nationale de cinci dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News