Asaltul bolilor de vară

Asaltul bolilor de vară

Sute de români se prezintă la camerele de gardă cu simptome de toxiinfecţii alimentare, conjunctivite, afecţiuni ale pielii şi diaree.

Conjunctivitele, bolile diareice sau de piele, dar şi toxiinfecţiile alimentare sunt câteva dintre afecţiunile care se pot accentua pe timp de vară. De vină pentru înmulţirea acestora sunt piscinele neigienizate corespunzător, fructele şi legumele nespălate ori micii cumpăraţi de la marginea drumului, filtrele de aer condiţionat necurăţate sau razele prea puternice ale soarelui. Zeci de pacienţi cu conjunctivită într-o zi În perioada de vară se înmulţesc cazurile de conjunctivită, spun medicii. „Este vorba de o conjunctivită mai specială, «de piscină», care se ia din lacurile contaminate şi din piscinele necurăţate corespunzător. Aceasta este foarte contagioasă şi poate dura şi o lună, faţă de cea obişnuită, care se vindecă în câteva zile. Se manifestă prin secreţii abundente, pleoape umflate şi se poate combina cu faringită şi adenopatie (ganglioni umflaţi)“, explică Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

De la începerea verii, la camera de gardă a spitalului se prezintă zilnic între 20 şi 40 de persoane cu diverse forme de conjunctivită. Pentru a preveni contaminarea, imediat ce aţi ieşit din apa de piscină, spălaţi-vă pe ochi cu apă rece şi săpun, iar la primele semne de disconfort duceţi-vă la medicul oftalmolog. „Nu vă spălaţi pe ochi cu ceaiuri sau tincturi, pentru că acestea sunt medii bune de dezvoltare a microbilor“, atrage atenţia doctorul Monica Pop.   Antibioticele, nerecomandate în toxiinfecţiile alimentare Toxiinfecţiile alimentare sunt şi ele afecţiuni destul de răspândite în timpul verii. La Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Capitală, ajung zilnic la camera de gardă cam 30-40 de pacienţi cu această problemă. „Cam 60% sunt copii, 40% adulţi“, afirmă profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul institutului.

Medicii spun că afecţiunea este foarte periculoasă în cazul sugarilor, deoarece organismul lor se deshidratează foarte uşor, iar aceştia nu au suficientă imunitate. Copiii sub 5 ani sunt şi ei foarte sensibili în lupta cu boala, de aceea este foarte important să le daţi medicamente antitermice, în cazul în care fac febră.

„Ca să vă feriţi de toxiinfecţii, spălaţi bine fructele şi legumele pe care le mâncaţi, evitaţi micii la grătar şi alte preparate din carne servite la marginea drumului“, recomandă medicul gastroenterolog Alina Popescu, de la clinica Proctoline din Bucureşti.

Specialistul vă mai sfătuieşte să nu mâncaţi îngheţată la cornet de la colţul străzii sau spuma de căpşuni care nu a fost păstrată la frigider. Un organism puternic, cum este cel al adulţilor, poate lupta singur cu infecţia, fără să fie nevoie de pastile. „Unele toxiinfecţii alimentare sunt date de virusuri, iar antibioticele nu acţionează asupra acestora, ci doar asupra bacteriilor. Dacă luaţi, inutil, medicamente, omorâţi flora intestinală“, explică medicul Alina Poescu.

Dacă v-aţi stricat la stomac, puteţi lua antidiareice, iar dacă aveţi febră, sunt permise antitermicele. Sub acţiunea razelor solare, pot „exploda“ diferite afecţiuni ale pielii. Cele mai afectate sunt persoanele cu tenul deschis la culoare, părul blond, ochii verzi sau albaştri. Folosiţi zilnic cremă de protecţie solară În cazul persoanelor sensibile, pielea se poate înroşi, pot apărea pete, pustule şi numeroase băşicuţe. „Dacă vă ştiţi sensibil folosiţi zilnic o cremă solară, cu factor de protecţie ridicat, purtaţi pălării cu boruri largi, umbrelă şi evitaţi să ieşiţi în soare la amiază“, recomandă medicul dermatolog Costin Căruntu, de la Spitalul Universitar din Bucureşti. Cei care lucrează în birouri mari şi suferă de rinită alergică este bine să nu se aşeze sub aparatul de aer condiţionat. Acesta predispune la infecţii respiratorii, în cazul în care filtrele nu sunt curăţate bine. PE LITORAL Mulţi copii cu boli diareice, internaţi în spital Sute de pacienţi cu boli diareice, mai ales copii, sunt înregistraţi zilnic la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, cei mai mulţi pacienţi internaţi la pediatrie având astfel de probleme. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Carmen Cernat, spune că toată secţia de pediatrie, care nu dispune de aer condiţionat, este ocupată atât de copii, cât şi de părinţii celor cu vârste cuprinse între unu şi patru ani.

Altă problemă o reprezintă cele peste 80 de persoane care vin săptămânal în spital muşcate de câini, pisici, cai, măgari sau şobolani. Medicii spun că un singur bolnav trebuie să facă cinci doze de vaccin antirabic şi numai o doză costă 70 lei, „dar deocamdată ne descurcăm“. (Feri Predescu)

Ne puteți urmări și pe Google News