Artileria pregătită de China. Noua gamă poate produce pagube uriașe

Artileria pregătită de China. Noua gamă poate produce pagube uriașe sursă foto: Arhiva EvZ

Cercetătorii chinezi sunt optimiști și speră că artileria plasmatică magnetizată, noul atu al Armatei Populare de Eliberare, va fi atât de ușoară și eficientă energetic încât va putea fi montată pe tancuri.

Analistul militar Wei Dongxu a explicat pentru site-ul de stat Global Times că noua tehnologie “va extinde gama de obuziere convenționale cu auto-propulsie de 15 milimetri de la 30-50 de kilometric la 100 kilometri. Stratul de plasmă poate reduce de asemenea fricțiunea dintre cilindru și explozie, făcând arma mai precisă”.

China mizează pe metoda de tragere a scoilor, pe care doar câteva țări o dețin

Armata Populară de Eliberare din China a anunțat lansarea unei competiții pentru dezvoltarea unei tehnologii speciale pentru o armă asemănătoare armei cu tragere electromagnetică. Se mizează pe obținerea plasmei magnetizate în armele de artilerie, folosind metoda tradițională de tragere a scoicilor, pe care doar câteva națiuni o dețin. În urma licitației, militarii intenționează să primească calcule teoretice pentru noile tehnologii și instalațiile experimentale de artilerie pentru testare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă actualele modele de pistoale cu tragere electromagnetică sunt obstrucționate de mărimea armei și în special de cantitatea vastă de energie electrică necesară pentru a lansa scoici la viteze mai mari de 7 Mach. În pofida a ani întregi de cercetare și mari sume de bani investite, US Navy nu a reușit să integreze armele cu tragere electromagnetică pe vasele sale.

Cercetătorii chinezi opinează că artileria plasmatică magnetizată va fi atât de ușoară și eficientă energetic încât va putea fi montată pe tancuri. “Apelul invită participanții la licitație să propună un sistem de lansare pentru artileria plasmatică magnetizată”, a precizat Global Times.

Proiectilul va putea atinge o viteză de lansare superioară

Cum va funcționa mai exact această tehnică sofisticată de artilerie? Sursa citată a explicat că patentul aprobat de China este disponibil pe Google Patents. Cu alte cuvinte, stratul de plasmă magnetizată protejează cilindrul armei de uzură și căldură, și permite proiectilului să obțină o viteză de lansare superioară.

Dennis Killinger, profesor emerit de fizică la University of South Florida, a apreciat ideea ca fiind “provocatoare” “Ideea pare posibilă”, a declarat expertul pentru National Interest. Principala mea întrebare este care e durata de viață a plasmei. Este suficientă față de timpul de lansare din interiorul cilindrului?”.

Killinger a remarcat o abordare diferită față de cea a unei arme cu tragere electromagnetică. “Nu cred că vă gândiți la un derivate al tehnicii clasice a armelor electromagnetice. Un pistol electromagnetic are mai degrabă abordarea unui motor liniar (câmp electromagnetic mobil) care folosește un stator fix ( de.ex. glonte) similar acceleratoarelor liniare folosite pentru cele mai noi modele de roller coaster. Această tehnică nouă, patentată folosește o plasmă care interacționează cu câmpul magnetic și servește ca și căptușeală pentru cilindru”.

Sursa: National Interest