Dacă până la această oră sprijinul american în Ucraina viza antrenamentul și anumite categorii de arme livrate ca ajutor militar, Ucraina se pregătește să intre pe piața armelor din Statele Unite cu lansarea unei achiziții importante.

De altfel, perspectiva a fost anunțată concomitent, sau măcar în paralel, cu anunțul vizitei președintelui Volodymyr Zelenski în Statele Unite, unde se va întâlni cu omologul său Donald Trump. Data exactă nu a fost anunțată, dar este vorba despre viitoarele câteva săptămâni.

Ucraina a înaintat, în perspectiva acestei vizite, o cerere formală de achiziție de armament și echipament militar din Statele Unite. Este pentru prima oară când o asemenea cerere este formulată de când a fost declanșată anexarea Crimeii și agresiunea militară rusă din Estul Ucrainei. Rusia susține direct, cu soldați ruși (circa 2000) cu armamente și echipamente, armata sa construită în Donetsk și Luhansk, regiuni ale Ucrainei parțial ocupate sub aparența unei rebeliuni locale pro-ruse împotriva Kievului.

Ambasada SUA la Kiev a publicat formal cererea Ucrainei de achiziție de armament din data de 7 iulie, fără a specifica, firește, conținutul livrărilor viitoare. Procedura cere oricum o avizare în Congres și, desigur, acordul Administrației Trump pentru achiziție, nu numai acordul comercial al firmelor de la care se procură acest armament. Afirmația aparține fostului ambasador american la Kiev, William Taylor, cel care conduce reprezentanța americană la Kiev în timpul campaniei și alegerilor prezidențiale din 21 iulie, după retragerea intempestivă de către Donald Trump a Ambasadoarei Masha Yovanovich.

SUA susține Ucraina, iar solicitarea Kievului va fi examinată și evaluată în viitorul foarte apropiat. SUA a livrat deja Ucrainei sprijin militar, mai întâi în arme mici și pregătire militară la o bază din Vestul Ucrainei, în regiunea Lvov, încă din 2014, iar de la sosirea administrației Trump, a fost ridicată și interdicția de livrare a rachetelor anti-tanc Javelin. Din 2014, SUA a livrat în Ucraina arme și ajutor militar neletal, ulterior ajutor militar letal defensiv, în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

În același interval, Rusia a livrat regiunilor separatiste antrenament, muniție, soldați, voluntari și material în numeroase convoaie nocturne ce străbat frontiera necontrolată de autoritățile legitime. Între altele, Rusia a livrat sisteme anti-aeriene complexe Buk, inclusiv cel care a doborât aeronava Malaysian Amsterdam-Kuala Lumpur, dar și peste 450 de tancuri și peste 700 bucăți de echipament greu, potrivit depoziției în Congres de luna trecută a fostului ambasador american în Ucraina, John Herbst.

Cele mai probabile elemente pe care Ucraina și-ar dori să le achiziționeze țin tot de amenințarea unei agresiuni continue în inima țării, făcută cu tancuri și material rulant greu. Rachetele anti-tanc Javelin sunt preferate, chiar dacă Ucraina nu are miliardele necesare unor achiziții majore. Ele sunt destinate mai degrabă schimbării stării de spirit a lui Donald Trump și limitării dechiderii sale spre un acord cu Rusia, eventual pe seama Ucrainei. E, cel mai probabil, miezul vizitei președintelui Zelenski la Washington.

Chestiunea creșterii ajutorului militar american către Ucraina a fost abordată de către guvernul ucrainean chiar din ianuarie. Solicitările vizează, potrivit ministrului ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, atât transfer de arme cât și de tehnologie, respectiv cooperarea americano-ucraineană în producerea de arme. Partea ucraineană consideră că livrarea de arme anti-tanc Javelin a avut drept rezultat descurajarea unui atac rus mai departe, pe teritoriul ucrainean.

A doua parte a ajutorului american în valoare de 125 milioane de dolari va fi livrat de către SUA în Ucraina, în 2020. El urmează altor formule de sprijin atunci când în 2018, Ucraina a primit 350 milioane de dolari ajutor militar pentru apărare, iar solicitarea de livrare a sistemelor anti-tanc a fost acceptată de către Washington.

Avantajul major al Ucrainei în primirea de noi armament letale defensive și cumpărarea de armamente american, în ciuda nemulțumirilor ruse, vine din folosirea responsabilă a acestui echipament. Prin contract, trupele ucrainene nu pot folosit echipamentul primit, cu precădere armamentul antitanc Javelin, decât în apărare, niciodată într-un atac sinucigaș de recuperare a teritoriului ocupat, acolo unde și partea americană insistă pe negociere și nu pe formule ofensive.

De asemenea, partea americană a aprobat deja livrarea de echipamente pentru întărirea capacităților defensive navale și aeriene ale Ucrainei, după atacul din strâmtoarea Kerci, acolo unde trei vase ucrainene au fost ciocnite, capturate și militarii arestați, chiar dacă mergeau dintr-un port ucrainean într-un alt port ucrainean – Odessa-Mariupol – prin strâmtoarea care separă cele două state, Ucraina și Rusia. Nu știm despre ce echipament ar fi vorba, dar nu există date că livrarea ar fi avut loc.

Te-ar putea interesa și: