Armata britanică, praf pe flancul estic al NATO

Armata britanică, praf pe flancul estic al NATO

Armata britanică ar fi „suprasolicitată” de- alungul flancului estic al NATO, în caz de conflict cu Rusia

Această îngrijorătoare concluzie vine în urma unui raport al unui think-tank citat, miercuri, de BBC.

Evaluarea Royal United Services Institute (RUSI) din Londra vine după ce șeful armatei britanice a avertizat, la începutul acestei luni, că Rusia ar putea declanșa din „inadvertență” un al treilea război mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

În săptămânile premergătoare celei de-a 70-a aniversări a NATO, președintele francez Emmanuel Macron a numit NATO un organism aflat în „moarte cerebrală” și a solicitat Europei să își recupereze „suveranitatea militară” în fața Statelor Unite.

„Artileria NATO este subutilizată și depășită” a precizat RUSI, înainte ca raportul complet să fie prezentat vineri.

Artileria rusă ar putea învinge cu ușurință cele aproximativ 800 de trupe britanice staționate în Estonia și artileria limitată a NATO din regiune, relatează BBC.

Marea Britanie trebuie să își îmbunătățească artileria de la sol, o „prioritate urgentă și critică”, a concluzionat RUSI.

Ministerul britanic al Apărării a declarat: „în calitate de principal investitor european în domeniul apărării pentru NATO, forțele armate britanice sunt bine echipate pentru a juca un rol de prim plan în lupta împotriva amenințărilor", scrie Moscow Times.

Membrii NATO percep desfășurarea de rachete rusești la Kaliningrad, enclava baltică dintre Polonia și Lituania, ca o amenințare din partea Moscovei.

Iar Rusia a acuzat NATO că a format o armată nejustificată în apropierea granițelor sale.

Tensiunile dintre Rusia și vecinii săi occidentali s-au agravat după anexarea |Crimeii de către Moscova, în 2014.

Marea Britanie și-a testat capacitatea de a provoca întreruperi masive de energie electrică, inclusiv la Kremlin, dacă Rusia ar „impieta” asupra suveranității Estoniei sau ar ataca trupele NATO britanice din zona baltică, a informat Sunday Times anul trecut.

Rusia a promis un răspuns „sever” în schimb.