Arhiva SIPA dă fiori Guvernului Grindeanu, deoarece judecătorii se pregătesc să dea în judecată Executivul. Reacţia magistraților din cadrul asociaţiilor profesionale vine după ce, la recomandarea ministrului justiţiei Tudorel Toader şi într-un mod total lipsit de transparenţă, Guvernul Grindeanu a adoptat în şedinţa de guvern din dată de 31 mai 2017 o hotărâre de guvern prin care pretinde că vrea să “desecretizeze” arhivă SIPA, transmite independentajustitiei.wordpress.com.

În realitate, susțin magistrații, aşa cum reiese din declariilor ministrului Toader din seară zilei de 31 mai, arhiva nu va fi „desecretizata”, că publicul larg să poată vedea ce e în ea, ci această va fi „pieptănată” de oamenii serviciilor şi ai Guvernului. În acest context, documentele pot fi folosite, din nou, pentru şantaj la adresa magistraţilor.

Lipsa de transparenţă a modului în care a fost elaborată şi adoptată această hotărâre de guvern a stârnit, pe dată de 1 iunie, reacţia Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi a Asociaţiei Magistraţilor din România, care i-au solicitat premierului Grindeanu să nu trimită hotărârea spre publicare în Monitorul Oficial.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a emis un comunicat, pe dată de 2 iunie, în care a arătat că nu a fost consultat în privinţa formei finale ale hotărârii de Guvern şi nici nu a avizat-o.

Temereea magistraţilor este că această arhivă va fi folosită de Guvern şi de majoritatea PSD+ALDE, din Parlament, pentru a şantaja judecători şi procurori, ca  să poată scăpa de dosarele penale.

Aceste suspiciuni sunt alimentate și de ieşirile recente ale liderului PSD, Liviu Dragnea, care a lăudat modul cum ministrul Tudorel Toader a gestionat problema SIPA.

„Mie mi-a plăcut cum a gestionat problema ŞIPA“, a spus Liviu Dragnea, la Antena 3, în seară zilei de 5 iunie.

Până în seară zilei de 6 iunie Hotărârea de Guvern privind sorta arhivei SIPA nu fusese publicată în Monitorul Oficial.