Evenimentul Zilei > International > Arhiepiscopul Cracoviei: „Ciuma neagră încearcă să cotropească Polonia”
Arhiepiscopul Cracoviei: „Ciuma neagră încearcă să cotropească Polonia”

Arhiepiscopul Cracoviei: „Ciuma neagră încearcă să cotropească Polonia”

Arhiepiscopul Cracoviei, Marek Jedraszewski, a ţinut un nou discurs extrem de dur la adresa celor care doresc distrugerea naţiunii poloneze şi a valorilor familiei.
Un nou şi feroce atac al ierarhului apostolic polonez împotriva comunităţii Lgbt
La aniversarea eroicei insurecţii a partizanilor polonezi din Varşovia, împotriva Wehrmachtului şi terminată cu distrugerea totală a splendidei capitale poloneze din ordinul lui Hitler, unul dintre maximii exponenţi ai conferinţei episcopale poloneze, arhiepiscopul Cracoviei, Marek Jedraszewski, în diverse discursuri comemorative a comparat comunitatea şi cultura Lgbt cu  „ciuma neagră” şi implicit cu pagubele oribile cauzate naţiunii poloneze de ocupaţia nazistă şi apoi de comunism.
Exteriorizarea arhiepiscopului confirmă indirect că defăimarea homosexualilor de orice fel va fi tema-cheie a propagandei electorale a partidului suveranist, PIS (Prawo i Sprawiedlywosc – Dreptate şi Justiţie, aliat cu Salvini în Europa) la viitoarele alegeri legislative poloneze prevăzute de şeful Statului Anrzej Duda în 13 octombrie. Va fi, deci, o scadenţă-cheie pentru valorile constitutive ale Uniunii europene.
Iată, textual, cuvântarea arhiepiscolului: ‘‘Nu mai există o epidemie şi o plagă  roşie (definiţie negativă de decenii a dictaturii comuniste, sclavă a puterii coloniale de ocupaţie, sovietice, în Polonia) dar e pe cale să se nască una nouă, aceea creată de cultura Lgbt şi a steagului precum curcubeul, ameninţare pentru valorile şi soliditatea socială şi familală a naţiunii noastre”.
Ba, mai mult: arhiepiscopul a numit ”plaga Lgbt şi curcubeul”, ca pe „o nouă faţă a ameninţării bolşevice a naţiunii noastre şi a valorilor noastre”, fiindcă  „oricine promovează sau apără ideologia Lgbt, neagă demnitatea societăţii, a familiei şi a valorilor şi tradiţiilor naţiunii, ca o nouă şi încă mai ameninţătoare provocare bolşevică a identităţii noastre”.

Referindu-se explicit la memoria eroismului partizanilor şi soldaţilor polonezi împotriva naziştilor, el a îndemnat spre „apărarea împotriva noii ameninţări, comparabilă cu bolşevismul, atac la dreptul la viaţă şi la demnitatea unui bărbat şi a unei femei care clădesc o familie pentru a da copii patriei”.

Bartosz Staszewski, unul dintre liderii  importanţi ai societăţii civile Lgbt din Polonia, a reacţionat imediat, denunţând „ruşinoasa atmosferă de pogrom pe care biserica catolică şi PIS o crează în Polonia”, care în realităţile sale urbane şi tinereşti este profund deschisă lumii moderne, globale şi europeniste.  Şi  a adăugat: „În trecut ţapul ispăşitor al intoleranţei erau evreii, acum e rândul celor din Lgbt şi trebuie luată de la capăt această interminabilă luptă ca în trecut”, titrează La Repubblica.