Evenimentul Zilei > Actualitate > Este uluitor ce au dezgropat arheologii în cariera din Gebel el-Silsila. Încă o dovadă că misterele Egiptului nu se vor desluşi curând
Este uluitor ce au dezgropat arheologii în cariera din Gebel el-Silsila. Încă o dovadă că misterele Egiptului nu se vor desluşi curând

Este uluitor ce au dezgropat arheologii în cariera din Gebel el-Silsila. Încă o dovadă că misterele Egiptului nu se vor desluşi curând

Arheologii care lucrează la o carieră din Egipt au făcut o descoperire extraordinară pe malurile râului Nil - dar descoperirea lor a oferit mai multe întrebări decât răspunsuri. Un sfinx care se crede că a fost abandonat de un faraon egiptean acum 3 000 de ani a fost descoperit de cercetători.

Arheologii au găsit un artefact înalt de 11,5 metri dintr-o groapă aflată în cariera veche din Gebel el-Silsila lângă Aswan, Egipt. Originile sfinxului nu sunt cunoscute, dar experții cred că ar putea să apară din epoca lui Pharaoh Amenhotep III.

Sfinxul ar fi fost sculptat dintr-un bloc de gresie de 10 tone. Maria Nilsson, arheologul suedez care conduce cercetările din cariera  Gebel el-Silsila, încearcă să afle dacă sfinxul a fost abandonat după ce Amenhotep a murit și fiul său a devenit Faraon. Ea a spus: "Unul dintre aspectele pe care le luăm în considerare este dacă a fost sau nu a fost lăsat aşa din cauza schimbării în conducere."

De asemenea, echipa a descoperit sute de fragmente din altarul ascuns al lui Amenhotep al III-lea, care a condus Egiptul din 1386 î.Hr. până în 1349 î.Hr.

Un fragment de piatră cu text inscripționat în ocru a fost găsit și în structură. Dărâmăturile au o grosime de aproximativ 12 metri peste stratul datând de la crearea statuii. Se crede că atunci când Amenhotep III a murit și fiul său a devenit Faraon, proiectele vechiului conducător au fost oprite.

Un echipaj de la National Geographic a înregistrat descoperirea sfinxului, care a apărut deja în  episodul 5 al seriei de televiziune "Comorile pierdute ale Egiptului", notează express.

 

Egipt Sfinx