Evenimentul Zilei > Actualitate > Arafat și prognoza neagră despre Coronavirus. Când va fi vârful de 1.000.000 de infectați?
Arafat și prognoza neagră despre Coronavirus. Când va fi vârful de 1.000.000 de infectați?

Arafat și prognoza neagră despre Coronavirus. Când va fi vârful de 1.000.000 de infectați?

Coronavirus a lovit crunt România și se estimează că, în cazul în care curba infectărilor nu se va micșora, în septembrie am putea ajunge la peste un milion de infectați.

O prognoză sumbră cu privire la numărul celor infectați cu Coronavirus din România a ajuns subiectul de discuție al mai multor nume sonore din România, printre care și șeful DSU Raed Arafat, care a vorbit despre posibilitatea ca aceasta să devină o realitate mult mai curând decât ne-am fi așteptat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, se declară îngrijorat de această prognoză, dar obiectiv, așa cum stau lucrurile în prezent, „situația merge înspre mai rău”, spune secretarul de stat în MAI.  De aceea, el crede că dacă populația va continua să trateze măsurile de siguranță cu aceeași atitudine disprețuitoare, „vom ajunge să trăim aceste cifre”.

„Noi primim date din mai multe zone și bineînțeles, sunt și date internaționale pe care le găsim pe diferite site-uri oficiale, care toate fac analize pe diferite țări, inclusiv pe România, iar acest studiu, pe care îl primim zilnic, în baza datelor care apar și care se ajustează, până acum a avut o interpretare corectă, în sensul în care situația merge spre mai rău, situația nu este OK.

Acolo sunt niște proiecții de scenariul cel mai rău.

Nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește și este o creștere exponențială și acest lucru noi îl vedem în acest moment, aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi.

Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc și înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active”, a declarat Raed Arafat.

Dacă populația nu respectă recomandările de a purta mască, de a evita zonele aglomerate, de a respecta distanțarea fizică, „riscul ca acest studiu să continue exact în realitate, să fie situația ce o prevede acest studiu, există!”, a avertizat secretarul de stat al MAI.

Totuși, secretarul de stat subliniază că este vorba de niște scenarii și nu înseamnă neapărat că se va ajunge acolo. Singura probare pentru o prognoză este chiar să se ajungă la scenariul respectiv, dar desigur, acest lucru n-ar fi de dorit”, a a mai declarat Raed Arafat, conform Digi24.