Editura Evenimentul si Capital

Ar putea CREȘTE PREȚUL la gaze pentru cei care NU AU centrale de apartament. SCUMPIREA generează DISCRIMINARE

Cei care au centrale de apartament riscă să plătească mai mult
Autor: | | 27 Comentarii | 4688 Vizualizari

Deputatul Iulian Iancu, preşedintele filialei Consiliului Mondial al Energiei şi preşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, a anunţat că există probabilitatea ca de la 1 ianuarie 2015 să crească preţul la gaze, însă Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului infirmă acesată scumpire.

Politicianul anunţă că gazele se vor scumpi de până la 35% de la 1 ianuarie 2015.

”La 1 iauarie, în mod normal prin liberalizarea prețurilor, centralele termice producătoare de apă caldă și căldură, gaze naturale, ar trebui să crescă prețul ca urmare a acestui proces. Ori, ar însemna a discriminare între consumatorii casnici: adică, consumatorii care care dețin o centrală termică ar fi discriminat de vecinul său care beneficiză de căldură de la sistemul centralizat. Acest lucru trebuie realizat imediat, mai ales că la noi liberlizarea a fost prelungită până în 2021. Fără o intervenție imediată, prețul va crește”, a spus Iulian Iancu, cel care este și președintele Comisiei de Industrii.De fapt, majorarea este pentru cei racordați la sistemul centralizat

Ulterior, Iancu a retractat și a explicat că, de fapt, prețul ar urma să crească pentru cei racordați la sistemul centralizat de încălzire.

Acesta a spus că consumatorii de gaze naturale utilizatori de centrale termice şi cei care beneficiază de sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă nu trebuie discriminaţi, prin programata liberalizare, de la 1 ianuarie 2015, a preţului la gaze naturale pentru populaţie, a declarat, luni, Iulian Iancu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energie, într-o dezbatere de specialitate.

El a explicat că, dacă pentru consumatorii care utilizează centrale de apartament prețul nu va crește de la 1 ianuarie, pentru cei racordați la sistemul centralizat prețurile ar urma să crească, aceștia fiind alimentați de CET-uri, pentru care tariful la gaze naturale se va majora de la 1 ianuarie.

„În urma raportului făcut de autoritatea de reglementare a reieşit că se impune modificarea Legii 123 în ceea ce priveşte consumatorul casnic care, dacă este alimentat din sistemul centralizat, adică în cazul Bucureştiului de la Electrocentrale, sau este alimentat de o centrală termică proprie de apartament, are în momentul de faţă un tratament discriminatoriu. Adică cel cu centrală de apartament este protejat de calendarul de liberalizare până în 2021, iar ceilalţi, de la 1 ianuarie, ar trebui să suporte preţul pieţei libere. Ideea este că aceştia nu trebuie să plătească în plus, pentru că nu avem voie să discriminăm consumatorii. Piaţa captivă a consumatorului privat are un preţ undeva între 51 - 53 de lei pe Megawat oră, iar pe piaţa liberă este de 89 - 90 de lei. Aceasta ar însemna o creştere, numai la capitolul gaze naturale, cu 40%. Piaţa captivă faţă de piaţa liberă are un preţ diferit, respectiv mai mare cu 40%. Acest preţ al gazelor naturale reprezintă 80% din costul Gigacaloriei, adică la cetăţeanul care consumă de la CET, acest cost îi va genera o creştere între 28,8% şi 38,4%, din ceea ce a rezultat din raportul prezentat de ANRE. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Aceasta discutăm noi acum, aceasta este modificarea legislativă care se va întâmpla şi nu va fi această creştere. Ce se spune că este iminent, nu se va întâmpla, pentru că aceasta se discută, să nu fie discriminare”, a spus Iulian Iancu. Se analizează posibilitatea de a nu majora prețul pentru consumatorii industriali

Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului a anunţat într-un comunicat de presă că preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015.

Liviu Dragnea, lovitura DURA pentru Viorica Dancila! I-a spus-o de fata cu toata lumea!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI