Evenimentul Zilei > Economie > APIA: 90% din subvenţiile pentru fermieri au fost deja plătite
APIA: 90% din subvenţiile pentru fermieri au fost deja plătite

APIA: 90% din subvenţiile pentru fermieri au fost deja plătite

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent subvenţii de 1,9 miliarde de euro din fondurile aferente anului trecut, de 2,1 miliarde de euro, a declarat astăzi directorul general al APIA, Nicolae Horumbă, într-o conferinţă de presă.

“Din campania anului 2015, APIA a plătit 1,919 miliarde de euro dintr-un total de 2,1 miliarde de euro pentru 920.000 de fermieri. Numai pe FEGA, din 1,599 miliarde de euro s-au plătit 1,416 miliarde de euro. Termenul limită stabilit de UE pentru plăţile directe din FEGA este 15 octombrie, însă pentru tot ceea ce înseamnă plăţi pe domeniul zootehnic se va termina până la sfârşitul lunii august, dar termenul legal pe ANT-uri din bugetul naţional este 30 decembrie”, a spus Horumbă, citat de Agerpres. 

Acesta a precizat că întârzierea plăţilor către fermieri sunt cauzate şi de erorile existente în cererile de plată, la ora actuală fiind înregistrate 10.049 de erori din 1.288 de cereri depuse de fermieri. 

“Noi îi înţelegem pe fermierii care fac acum greva foamei pentru că sunt nemulţumiţi de plăţile care se mişca încet, dar se mişcă încet şi din cauza modului în care fermierii îşi completează cererile de plată, de greşelile care se fac în aceste cereri, ceea ce necesită clarificări”, a adăugat şeful APIA.