Evenimentul Zilei > International > Apariţie cutremurătoare în faţa judecătorilor norvegieni: criminalul în serie Anders BREIVIK a executat salutul nazist şi a privit cu ură în jur
Apariţie cutremurătoare în faţa judecătorilor norvegieni: criminalul în serie Anders BREIVIK a executat salutul nazist şi a privit cu ură în jur

Apariţie cutremurătoare în faţa judecătorilor norvegieni: criminalul în serie Anders BREIVIK a executat salutul nazist şi a privit cu ură în jur

În sala de sport a închisorii Skien, transformată în sală de judecată, şi-a făcut apariţia, cu buzele strânse şi privire fixă, Anders Behring Breivik, fiorosul criminal în serie care a ucis 77 de oameni şi a rănit câteva sute la Oslo şi pe insula Utoya, în 2011. A dat mâna cu avocaţii săi şi a executat apoi salutul nazist, spre jena vizibilă a acestora şi iritarea numeroşilor gardienilor închisorii.

Condamnat la doar 21 de ani de închisoare, odiosul extremist Breivik, în vârstă de 37 de ani, a dat în judecată statul norvegian acuzându-l că-i încalcă drepturile omului pentru că de cinci ani este ţinut în izolare.

Apariția lui Breivik în toată presă a reprezentat un moment dificil pentru rudele victimelor şi pentru supravieţuitorii atacului său. „Personal, cred că este demn de râs, dar mulţi alţii… grupul de susţinere, nu sunt încântaţi că este din nou în atenţia presei. Acesta este, de fapt, cel mai important lucru pentru noi – faptul că este din nou în lumina reflectoarelor – şi nu ne place asta. Am prefera să fie uitat”, a declarat Dag Andre Anderssen, supravieţuitori al masacrului de pe insula Utoya.

În anul 2011, Breivik a detonat o bombă lângă clădirea Guvernului din Oslo, unde a ucis opt oameni şi a rănit alţi 200. Apoi a mers pe insula Utoya, unde avea loc şcoala de vară a Partidului Laburist, la care luau parte adolescenţi, şi a deschis focul la întâmplare. A ucis 69 de oameni.

El a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pe care îi va petrece în propria sa celulă din penitenciarul Skien, aflat la sud de Oslo. Breivik are acces la computer, dar nu şi la internet, la un televizor şi la o consolă de jocuri. Are chiar şi o sală specială pentru a face mişcare.

Extremistul se plânge, însă, că nu a mai fost vizitat de nimeni de când a murit mama sa şi că nu poate discuta decât cu psihologul său, cu avocatul său şi cu angajaţii închisorii. Avocatul criminalului susţine că acesta a început să aibă probleme psihice din cauza izolării. În plus, Breivik le reproşează autorităţilor faptul că îi citesc corespondenţa.

Pe de altă parte, responsabilii penitenciarului afirmă că numai aşa pot să se asigure că Breivik nu va recruta adepţi. Închisoarea în care este ținut Breivik se află la 130 de kilometri de Oslo.