Evenimentul Zilei > EVZ Special > Apare un nou partid! Un fost ministru dă alarma: „Deranj maxim în Parlament”
Apare un nou partid! Un fost ministru dă alarma: „Deranj maxim în Parlament”

Apare un nou partid! Un fost ministru dă alarma: „Deranj maxim în Parlament”

Românii din străinătate au votat masiv la alegerile prezidențiale din acest an și astfel, s-a pus în spațiul public problema creșterii numărului de locuri în Parlament pentru Diaspora. Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, vine cu o variantă care ar putea avea și mai mult succes: crearea unui partid. 

Daniel Funeriu și-a exprimat inițiativa pe Facebook. Fondarea Partidului Diaspora ar oferi românilor din străinătate o posibilitate mult mai mare de a-și exprima punctul de vedere.

„Există un singur mijloc de a ne asigura că se dau 30-40 de locuri în Parlament diaspora adevărate: fondarea Partidului Diaspora şi adeziuni în masă. De ce? E puțin tehnic, sper să urmăriți: potențialul e de 1.5 milioane de voturi în exterior. Ceea ce, dacă sunt puține locuri de parlamentar în diaspora, înseamnă, prin redistribuire, un număr mare de locuri din circumscripțiile naționale luate de Partidul Diaspora partidelor tradiționale. Deranj maxim, care are o singură rezolvare: locuri multe pentru Diaspora. Astfel un eventual scor mare al acestui partid nu ia din locurile din teritoriul național. Sediul, făcut într-o fabrică de plăcuțe suedeze”, a declarat Daniel Funeriu, ministru în Guvernul PDL.

Majorarea numărului de parlamentari din diaspora, în atenția lui Klaus Iohannis

În prezent, Diaspora este reprezentată în Parlamentul României cu doar 6 locuri, insuficient în opinia lui Klaus Iohannis.

„Am avut cu ocazia acestor alegeri prezidenţiale surprize dintre cele mai plăcute în ceea ce priveşte votul în diaspora. La primul tur s-a atins un record, record care a ţinut două săptămâni. În turul doi s-a atins un nou record. Şi, cum avem deja, practic, un milion de votanţi în diaspora, eu îmi doresc ca ei să fie mult mai bine reprezentaţi în Parlament. Şi voi avea discuţii cu liderii politici, cu partidele pentru a creşte numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora, care, iată, şi acest lucru ne bucură”, a declarat Klaus Iohannis marți, la Cotroceni.

Și USR crede că românii din diaspora sunt subreprezentați. Anul trecut, formațiunea condusă de către Dan Barna a depus o inițiativă legislativă prin care vizează majorarea numărului de parlamentari la 14.