Evenimentul Zilei > Actualitate > Apărarea orașului Bahmut epuizează rezervele de muniție ale armatei ucrainene. Lipsa de obuze ar putea împiedica o ofensivă contra rușilor în primăvară
Apărarea orașului Bahmut epuizează rezervele de muniție ale armatei ucrainene. Lipsa de obuze ar putea împiedica o ofensivă contra rușilor în primăvară

Apărarea orașului Bahmut epuizează rezervele de muniție ale armatei ucrainene. Lipsa de obuze ar putea împiedica o ofensivă contra rușilor în primăvară

O analiză a publicației americane New York Times arată că lupta aprigă dusă de Ucraina pentru apărarea orașului Bahmut de ruși poate avea efecte devastatoare în cele din urmă, având în vedere că armata rămâne fără muniție pentru a se apăra.

Potrivit oficialilor americani citați de publicație, care și-au păstrat anonimatul, SUA încep să se teamă că rata extrem de ridicată a consumului de obuze pe front, pentru apărarea orașului Bahmut, ar putea epuiza rezervele armatei ucrainene necesare pentru ofensivă ce poate avea loc în această primăvară.

Lipsa de obuze ar putea afecta evoluția ucrainenilor pe front

Îngrijorarea SUA a fost transmisă și autorităților de la Kiev, Washingtonul avertizând că Ucraina risipește muniție într-un moment foarte important, în pragul unei ofensive care ar putea decide soarta întregului război.

În consecință, soldații ucraineni duc lipsă de mine și obuze și există situații în care aceștia nu pot trage în inamic deoarece vor să păstreze muniția special pentru momentele importante, deoarece aceasta este prea scumpă.

Având în vedere situația de pe front, mii de obuze și rachete de standarde NATO și sovietice vor fi trimise în Ucraina de SUA și Marea Britanie în perioada următoare. Numai că, eforturile continue de a susține lupta devin din ce în ce mai disperate, spune o sursă din Pentagon, luând în considerare că stocurile de muniție sunt extrem de scăzute și pentru Occident.

SUA și UE fac eforturi pentru a susține lupta Ucrainei

Așadar, SUA speră să construiască noi capacități pentru a produce 90.000 de proiectile de artilerie pe lună, dar acest lucru ar putea dura doi ani. Mai mult timp ar dura și până ce UE ar ajunge să un milion de obuze pentru Ucraina, deoarece fondurile sunt insuficiente. De asemenea, Marea Britanie a înființat o unitate secretă pentru a căuta și cumpăra muniție din epoca sovietică din întreaga lume.

„Până în prezent, administrația Biden este încrezătoare că Bahmut nu va epuiza stocurile și rezervele de muniție ucrainene într-o asemenea măsură încât să submineze contraofensiva de primăvară. Cu toate acestea, cu cât bătălia avansează mai mult, cu atât este mai probabil ca această abordare să se schimbe”, mai scris publicația americană, potrivit știripesurse.ro.