Apar noi detalii în dosarul lui Gheorghe Petic! Presupusa victimă a recunoscut totul și oferă numele celor implicați

Apar noi detalii în dosarul lui Gheorghe Petic! Presupusa victimă a recunoscut totul și oferă numele celor implicați Sursa foto: Arhiva EVZ

Gheorghe Petic a fost acuzat de viol, iar pe numele său a fost întocmit un dosar stufos care să îi aducă condamnarea. Procurorul Dumitrui Răileanu este cel care a gestionat acest dosar, fabricând dovezi false asupra fostului polițist de frontieră. După anchetarea cazului, se pare că nu este pentru prima dată când procurorul este implicat în fabricarea unor dosare pe numele lui Petic.

Procurorul Dumitrui Răileanu, angajat în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS), este cel care a gestionat dosarul polițiștilor care au pus la cale violul incriminat lui Gheorghe Petic. Conform informațiilor oferite de anticorupție.md, se pare că nu este pentru prima dată când procurorul fabrică dosare pe numele polițistului de frontieră. Potrivit informațiilor din anchetă, Dumitru Răileanu s-a folosit de funcția pe care o are pentru a putea interceptarea telefonului lui Gheorghe Petic înainte ca acesta să fie încarcerat. Procurorul a gestionat un dosar penal pentru huligamism agravat, pentru care Petic a fost achitat.

Potrivit informațiilor din anchetă, în anul 2018, Dumitru Răileanu a profitat de funcția sa pentru a putea intercepta convorbirile telefonice ale lui Gheorghe Petic. Procurorul a invocat existența unui dosar penal potrivit căruia, un oarecare Iurie Dogotaru postează pe rețelele de socializare mesaje în care cheamă diaspora la răsturnarea guvernării prin acțiuni violente. Deși nu a explicat cu exactitate care este legătura dintre postările de pe rețelele de socializare și fostul polițist de frontieră, judecătorii au acceptat demersurile lui Dumitru Răileanu.

Procurorul a reușit să intercepteze convorbirile telefonice ale lui Gheorghe Petic cu aproximativ șase luni înainte ca acesta să fie arestat în dosarul violului, faptă care nu a fost săvârșită. Sursele anticorupție.md din Procuratură consideră că informația obținută în urma interceptărilor ar fi fost folosită la fabricarea dosarului pentru viol. Conform acestor surse, mai mule persoane au scăpat de răspundere datorită faptului că Dumitru Răileanu a gestionat acest dosar. Printre cei care ar fi fost implicați dar au scăpat nepedepsiți se află și  Petru Gherasimov, vicepreşedinte al raionului Ungheni în perioada guvernării PDM, condus de Vladimir Plahotniuc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Femeia care a jucat rolul victimei în cazul violului a recunoscut totul de curând, în ședința de judecată de pe 1 noiembrie, în fața instanței. Aceasta susține că a fost racolată de către Gherasimov, iar în ziua când lui Petic i-a fost înscenat violul, soțul ei a fost ademenit de vicepreședintele raionului la Chișinău. Ea a oferit și alte nume grele implicate în fabricarea dosarului.

Un alt dosar pe numele lui Gheorghe Petic, alte falsuri făcute de Dumitrui Răileanu

Conform informațiilor oferite de sursa citată mai sus, și în dosarul de huligamism agravat au fost introduse informații false. Fostul polițist de frontieră a fost învinuit că a tras din armă într-un bar din Taraclia pentru a reține un contrabandist. Procurorul a decis să intervină și a schimbat anul când a avut loc pretinsa infracțiune, astfel încât aceasta să se încadreze în termenul de prescripție.

Referitor la interceptarea convorbirilor telefonice, Gheorghe Petic a susținut că i-a fost adus la cunoștință acest fapt de către Procuratura Generală privind pornirea unui dosar penal pe numele lui Dumitru Răileanu pentru săvârșirea acestei fapte. De asemenea, fostul polițist de frontieră a declarat că a auzit și despre implicarea lui Gherasimov în fabricarea dosarului pentru viol.

Petic a precizat că dosarul din Taraclia se află pe rol în Curtea de Apel Cahul, fiind achitat de către instanța de fond. „Sunt convins că voi fi achitat şi de instanţa de apel. Nu pentru că a expirat termenul de prescripţie, dar pentru că nu s-a comis o infracţiune”, ne-a declarat Petic.

În dosarul de viol deschis pe numele lui Gheorghe Petic au fost efectuare arestări la începutul lunii trecute. Fostul şef adjunct al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului de Interne (SPIA), Vadim Mânzărari, şi alți cinci angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de fabricarea dosarului.

Amintim că Gheorghe Petic a fost reținut pe 12 octombrie 2018, după ce la unic de urgență 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni. Aceasta a susținut că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament. Arestarea fostului polițist de frontieră a avut loc la scurt timp după ce Gheorghe Petic a făcut dezvăluiri publice despre organizarea contrabandei cu țigări peste Prut de către reprezentanții guvernării lui Plahotniuc.

Gheorghe Petic a stat în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt trimiși deținuții condamnați pe viață.