Evenimentul Zilei > Actualitate > APADOR-CH: Parlamentul vrea să numească pe ascuns șase membri în conducerea CNCD
APADOR-CH: Parlamentul vrea să numească pe ascuns șase membri în conducerea CNCD

APADOR-CH: Parlamentul vrea să numească pe ascuns șase membri în conducerea CNCD

APADOR-CH împreună cu Coaliția anti-discriminare protestează față de modul total netransparent în care se derulează procedurile de numire a șase noi membri în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Ca parte a procesului de desemnare a celor şase membri în CNCD, audierea celor 18 candidaţi în comisiile de specialitate (cele juridice, de drepturile omului şi pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor şi Senat) ar trebui anunţată din timp, iar şedinţele comisiilor ar trebui să fie publice. În realitate anunţul despre audierea candidaţilor a apărut ca un zvon la finele săptămânii trecute şi s-a transformat azi, 23 martie, în realitate, când pe site-ul Senatului a apărut pe ordinea de zi de marţi, 24 martie, a două comisii – cea juridică şi cea de drepturile omului – punctul: “numirea a şase membri în cadrul Colegiului director al CNCD”. Mai mult, niciunul dintre cei patru candidaţi propuşi de societatea civilă, prin Coaliţia anti-discriminare, nu a fost anunţat oficial că trebuie să se prezinte marţi la comisie ca să fie audiat. Iar unii dintre candidați nu sunt din București.

Conform Ordonanței 137/2000, nu comisiile de specialitate sunt cele care numesc membrii, ci doar îi audiază, urmând ca desemnarea acestora să se facă în plenul camerelor reunite ale Parlamentului, prin vot. Audierea candidaților în condiții de transparență este însă extrem de importantă pentru selectarea celor mai potrivite persoane care să fie numite în Colegiul Director al CNCD cu atât mai mult cu cât printre cei 18 candidați figurează persoane potențial incompatibile cu postul pentru care s-au înscris: amintim că Daniel Vasile a fost arestat săptămâna trecută pentru luare de mită, iar alți trei candidați au fost contestați de Coaliția anti-discriminare pentru lipsă de experiență profesională sau discurs discriminator pe care l-au avut în spațiul public.

Semnalăm şi faptul că, potrivit ordinii de zi de marţi a Comisiei juridice a Senatului, şedinţa ar urma să dureze doar jumătate de oră, timp insuficient pentru altceva decât formalităţi.

Pentru motivele expuse mai sus solicităm Parlamentului să reprogrameze ședința de audiere a candidaţilor la Colegiul Director al CNCD, să anunţe din timp data audierilor pentru ca toţi cei interesaţi să poată participa și să aloce un interval de timp care să fie suficient organizării unei audieri reale şi nu formale.

 Coaliția anti-discriminare este formată din nouă organizații non-guvernamentale care apără şi promovează drepturile omului: Asociaţia ACCEPT, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociația ActiveWatch, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice (ECPI), Centrul de Dezvoltare Curriculara şi Studii de Gen – FILIA, Institutul pentru Politici Publice (IPP), Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii, Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate și Liga Pro Europa.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: