Evenimentul Zilei > Social > Anunțul alarmant făcut de Valeriu Gheorghiță. Vom avea și un val 5 al pandemie
Anunțul alarmant făcut de Valeriu Gheorghiță. Vom avea și un val 5 al pandemie

Anunțul alarmant făcut de Valeriu Gheorghiță. Vom avea și un val 5 al pandemie

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță este de părere că vom avea și un val 5 al pandemiei. El spune că sezonul rece este favorabil răspândirii SARS-CoV-2,  existând o tendință a creșterii cazurilor de COVID și în alte țări și nu este exclusă în următoarele luni apariția unei noi tulpini a coronavirusului, care să fie și mai contagioasă și să genereze un al cincilea val al pandemiei. 

„În Marea Britanie este o tendință de creștere a numărului de cazuri și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise, vor interacționa din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

O nouă varianta, mai contagioasă

Dacă certificatul verde nu se introduce și pentru anumite categorii profesionale, atunci va fi greu să ajungem la 70 la sută populație vaccinată nu numai până la sfârșitul acestui an, dar nici în primele luni ale anului viitor, avertizează coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Va fi foarte greu să facem acest lucru, pentru că este evident că în perioada următoarelor două luni, situația epidemiologică ar trebui să se liniștească, să se echilibreze. Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare, dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt”, a continuat Valeriu Gheorghiță.

„Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze – și vedem că de obicei au fost asociate – cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

În momentul de față, aproximativ 50 la sută din populația globului a primit cel puțin o doză de vaccin, ceea ce este peste media acoperirii vaccinale din România, care se apropie de doar 45 la sută din populația adultă. Ține de noi să mergem să ne vaccinăm, capacitate de vaccinare există, consideră Valeriu Gheorghiță.

Medicii de familie ar trebui să-și sune pacienții

Persoanele în vârstă și cele care au comorbidități rămân cele mai vulnerabile în fața bolii. „Aici, certificatul verde digital clar nu va avea un impact”, recunoaște Valeriu Gheorghiță, care subliniază, în schimb, rolul medicilor de familie.

Numai 3.000 de medici de familie – adică aproximativ 30 la sută din total – vaccinează efectiv în cabinetele lor, dar mulți activează ca personal în centrele de vaccinare.

„Am discutat cu o parte din reprezentanții medicilor de familie și una dintre soluțiile găsite și propuse ar fi interviul telefonic, adică practic să sunăm pacienții pe care îi avem în lista proprie, mai ales cei vulnerabili, cei după o anumită vârstă, să stăm de vorbă cu ei. Sigur că asta necesită timp. Am trimis în mod oficial această solicitare și am și discutat cu președintele Societății Naționale de Medicină de Familie și am trimis către toți reprezentanții asociațiilor și patronatelor de medicină de familie această solicitare de a intensifica partea de informare prin interviul telefonic”, a conchis la Digi24, Gheorghiță.