Evenimentul Zilei > Politica > Antonescu, întrebat dacă l-a mai sunat pe Ponta: „Asta ar fi deja HĂRȚUIRE. Nu vreau să risc… Nu, nu mi-a răspuns între timp”
Antonescu, întrebat dacă l-a mai sunat pe Ponta: „Asta ar fi deja HĂRȚUIRE. Nu vreau să risc… Nu, nu mi-a răspuns între timp”

Antonescu, întrebat dacă l-a mai sunat pe Ponta: „Asta ar fi deja HĂRȚUIRE. Nu vreau să risc… Nu, nu mi-a răspuns între timp”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică, la Deva, că premierul Victor Ponta nu înțelege și nu respectă separația puterilor în stat. Liberalii nu îşi asumă nicio responsabilitate pentru prelungirea crizei guvernamentale şi nu au niciun fel de vină, sută la sută fiind vina PSD. Antonescu a mai spus că liberalii nu i-au dat niciun ultimatum lui Ponta, că propunerile lor de miniștri au fost foarte clare de la bun început, iar Ponta, care ulterior a spus că așteaptă propunerile PNL, ori înțelege greu, ori uită.

Crin Antonescu nu l-a mai sunat pe liderul PSD, Victor Ponta, după încercarea eşuată din cursul zilei de sâmbătă. ‘‘Asta ar fi deja hărţuire. Nu vreau să risc… Nu, nu mi-a răspuns între timp”, a spus Antonescu, întrebat dacă ar mai fi avut o altă convorbire telefonică cu Victor Ponta, în cursul zilei de azi.
Preşedintele PNL a subliniat că, din cauză că unii miniştri ai formaţiunii "au început să se comporte mai curând ca nişte funcţionari executanţi ai ordinelor premierului" decât ca reprezentanţi PNL, ei au fost schimbaţi şi "de aici a început toată bătălia".
Antonescu a continuat atacul la PSD și Victor Ponta. "Nu ne asumăm nicio responsabilitate pentru că nu avem nicio vină în sensul acesta. Sută la sută fiecare zi şi fiecare oră, fiecare minut din această criză a fost generată de domnul Ponta şi de PSD, acum nu ştiu PSD în general, domnul Ponta e cu decizia. Deci noi, în momentul în care au fost înlocuiţi, au demisionat miniştrii noştri, în aceeaşi şedinţă, în aceeaşi zi, am prezentat propunerile. Domnul Ponta era la Soci la olimpiadă, la inaugurarea Jocurilor Olimpice, în aceeaşi zi a confirmat, a declarat că oamenii sunt buni, că se bucură că vine şi Iohannis în Guvern. Din acel moment noi le-am stat la dispoziţie de câte ori am vrut să discutăm şi niciun motiv real nu a împiedicat. Chestia asta se întâmpla cred spre weekend, ca lunea următoare lucrurile să fi fost închise în Parlament", a declarat preşedintele PNL.
PNL nu e partid marginal
El a subliniat că PNL are dreptul la să fie la Putere, nu în Opoziție, pentru că asta au decis alegătorii. "PNL nici nu va rămâne la guvernare ca partid marginal, care să execute ordinele lui Ponta", a mai spus Antonescu.
Liderul PNL a spus, din nou, că Victor Ponta va mai fi premier, dacă PNL iese de la guvernare, cel mult până la toamnă.
De asemenea, liderul PNL a ținut să precizeze că el nu a dat niciun ultimatum. "Termenul de luni a fost pronunțat de Ponta, care a spus că așteaptă propunerile noastre. Ori înțelege greu, ori uită. Propunerile noastre au fost explicate, arătați – uite, ăsta e dacă nu știi-, noi am spus ca până luni să se gândească dacă le acceptă", a arătat Antonescu.
Politică externă nu înseamnă poze pe Facebook
Anterior, Antonescu l-a criticat pe Ponta pentru că nu respectă separația puterilor în stat. "Avem de-a face, din păcate, cu un partener – şi mă refer la Victor Ponta şi la partidul pe care domnia sa îl conduce – care nu înţelege şi nu practică aşa cum se cuvine separaţia puterilor în stat între Executiv şi Legislativ. Un prim ministru şi un partid care cred că deciziile se iau la partid, se comunică de la Palatul Victoria şi se execută la Palatul Parlamentului. Nu, asta nu, niciodată! (…) Asta nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla câtă vreme PNL va fi la putere. Este un principiu fundamental şi, dacă nu îl respectăm, atunci chiar nu ne trebuie Parlament", a spus Antonescu.
”PNL a numit un ministru al Justiției, un magistrat de carieră perfect independent, pe Mona Pivniceru”, a completat el.
El l-a atacat apoi pe Victor Ponta şi în privinţa politicii externe: "Politică externă avem, dar este fie cu puternice accente de subordonare pe mize electorale jenante, cazul preşedintelui, fie palidă, inconsecventă, cazul Guvernului. Politica externă nu însemnă o colecţie de poze cu mai-marii lumii ca să ţi-o pui pe Facebook. Politica externă nu înseamnă să te joci cu resursele ţării ca să fie mulţumit nu ştiu ce lobby-ist sau consultant influent. Politica externă înseamnă principii, coerenţă, atitudine, forţă. Politica externă înseamnă să ai un cuvânt de spus şi România trebuie să aibă un cuvânt de spus, mai ales în conjunctura actuală şi în conjunctura previzibilă în această parte a lumii", a susţinut liderul PNL.

El a mai spus că "România are nevoie în mod fundamental de o politică externă coerentă, activă şi ofensivă".

Crin Antonescu a ţinut să aducă aminte că Victor Ponta nu ar fi ajuns premier fără partidul liberal. El a menţionat că Daniel Chiţoiu şi ceilalţi miniştri PNL au fost schimbaţi pentru că s-au transformat în executanţi ai premierului.
 "Unii miniştri ai noştri au început să se comporte ca nişte funcţionari, ca nişte executanţi ai primului ministru", a dezvăluit liderul PNL.
De asemenea, Antonescu a vorbit și despre numirea lui Iohannis în funcția de vicepremier și ministru la Interne.

”Iohannis a fost considerat un fel de scindare. Cum am putut să ne permitem să îl propunem pe Iohannis? Că nu este un om foarte simpatic. Dacă ai minte, pe un asemenea om îl pui să lucreze pentru țară în partidul tău”, a afirmat liderul PNL.
PSD va rupe USL pentru a-şi putea lansa propriul candidat la Preşedinţie. Dacă acesta va fi Victor Ponta, Crin Antonescu nu se va teme să se lupte cu el, mai mult, crede că-l va putea învinge. Prezent în emisiunea "După 20 de ani", difuzată, astăzi, de Pro Tv, liderul PNL i-a transmis liderului PSD că mai devreme sau mai târziu Klaus Iohannis va ajunge nu vicepremier, ci chiar premier, iar Victor Ponta va mai sta la putere până la toamnă.
CITIȚI ȘI: 

 • Antonescu: L-aș BATE pe Ponta la prezidențiale. Iohannis, pe care mulți nu-l văd vicepremier, va fi PREMIER
 • Crin Antonescu: ”L-am căutat pe Ponta pentru a vedea dacă e cazul să ne întâlnim. Nu mi-a răspuns la telefon”
 • Crin Antonescu: "Marți fie vom avea un guvern USL, fie o cârpeală"
 • Victor Ponta, de la CHEFUL PSD: "Antonescu va candida din partea Opoziției". Replica PNL | GALERIE FOTO
 • Călin Popescu Tăriceanu: Sunt șanse mai mari de 50% să continue criza
 • Ponta: Îl propun pe Iohannis la MAI. Antonescu: Nu poate să facă asta cu forța. PLUS: Filmul complet al crizei
 • Crin Antonescu: Îmi pun funcția de președinte PNL pe MASĂ
 • Antonescu (B1TV): Ponta dorește să țină PNL la guvernare într-o poziție marginală. Victor Ponta (Antena3): Cred că este nedrept să renunțăm la Daniel Constantin
 • SURSE din USL: PC renunţă la postul de vicepremier. Voiculescu a dat semnalul
 • Antonescu îi răspunde lui Băsescu: "Nu e nici pe departe calificat să spună cine e de dreapta şi cine nu e de dreapta"
 • Criza din USL continuă. Ponta: Încă nu ne-am înțeles. Antonescu: Noi alte propuneri nu facem
 • Laszlo Borbely (UDMR): Ne îngrijorează certurile din USL; să se ocupe de guvernare
 • DECIZIA PNL: Iohannis și Antonescu au mandat de a susţine "cu fermitate" respectarea protocolului USL, semnat în 2012
 • Antonescu: Ponta nu e în situația să așeze cum dorește propunerile PNL
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News