Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Antonescu și Rommel, destine tragice în oglindă! Eroi în Primul Război Mondial, țapi ispășitori în al doilea
Antonescu și Rommel, destine tragice în oglindă! Eroi în Primul Război Mondial, țapi ispășitori în al doilea

Antonescu și Rommel, destine tragice în oglindă! Eroi în Primul Război Mondial, țapi ispășitori în al doilea

Mareșalul Ion Antonescu și generalul german Ervin Rommel au avut destine asemănătoare. Au devenit faimoși în primul război mondial pentru faptele lor de arme, dar în a doua conflagrație mondială soarta s-a întors împotriva lor.

Antonescu, pe atunci căpitan, a elaborat planurile victoriei strategice a românilor în Bătălia de la Slatina (noiembrie 1916) în calitate de șef al Statului Major al generalului Prezan. Germanul, a avut o contribuție decisivă la spargerii frontului inamic de către trupele germane la Caporetto (octombrie 1917). Și asta chiar dacă la acea vreme era un simplu Oberleutnant de numai 26 de ani.
La sfârșitul celui de al doilea război mondial, însă, faima nu le-a mai folosit la nimic. După cum prea bine știți, Ion Antonescu a sfârșit în fața plutonului de execuție. Și Rommel ar fi avut aceeași soartă, dacă Hitler, care se temea de reacția propriului popor, nu i-ar fi oferit varianta sinuciderii. Întreaga poveste o puteți citi pe site-ul Evenimentul Istoric.