Beija-Flor, aflată la cel de-al 14-lea titlu la Carnavalul de la Rio,  a depăşit la limită şcoala Paraiso do Tuiuti, care a ajuns pe locul al doilea cu o altă paradă contestatară, în cadrul căreia era reprezentat preşedintele conservator Michel Temer sub formă de vampir urcat pe un sac de bani.

Pe vestitul sambodrom, unde se ţine Carnavalul de la Rio, în nopţile de duminică spre luni şi luni spre marţi defilările spectaculoase ale celor 13 şcoli de samba de la Rio, în faţa a circa 72.000 de spectatori prezenţi.

Şcolile de samba au fost notate de 36 de juraţi în baza a nouă criterii foarte exacte, de la tema aleasă la calitatea carelor alegorice şi a costumelor, trecând prin cântecele interpretate sau prestaţiile percuţioniştilor.
Unul dintre carele Beija-Flor a impresionat puternic, cu scene ilustrând viaţa cotidiană din favele – schimburi de focuri, jafuri, luări de ostatici şi corpul unui copil împuşcat aşezat într-un sicriu cu mesajul: "încă o speranţă pierdută". Defilarea s-a inspirat din povestea lui Frankenstein pentru a prezenta o Brazilie victimă a unor atacuri "monstru" precum corupţia şi intoleranţa.
Beija-Flor a inclus în defilare şi oameni de afaceri veroşi, cu buzunare burduşite de bancnote, distribuind teancuri de bani în jurul lor, pentru a denunţa corupţia care macină Brazilia.

Şcoala Beija-Flor a lansat şi un mesaj referitor la toleranţă, prezentându-l pe un car alegoric pe celebrul homosexual Pabllo Vittar, acoperit cu un văl în culorile curcubeului, un omagiu pentru comunitatea LGBT, victimă a peste 300 de crime anual în Brazilia.

Două şcoli au fost retrogradate în divizia a doua, este vorba de Imperio Serrano şi Grande Rio, care a avut un car alegoric ce nu a putut lua parte la defilare din cauza unei pene de ultim moment. O altă şcoală va promova în acest "grup special" care reprezintă elita şcolilor de samba şi care sunt 12 în total.