Am discutat cu Ana Maria Roman despre multe, de la cum a devenit ulița pe care stau ditamai strada, botezată de primărie Vintileasa, după numele satului imaginar din prozele mele satirice, pînă la comoara pe care o țin ascunsă la Găgești:
Cele 12 volume de documente din Procesul CPEx, din 1990, inclusiv din Procesul Nicu Ceaușescu și Iulian Vlad.
Am descoperit împreună, după cum se va vedea din reportaj, o adresă a Procuraturii din care rezulta că Nicolae Ceaușescu a deținut o pușcă mitralieră pe perioada cît a fost președinte al României. Pe lîngă pușca de vînătoare!

Pentru că românii urmau să sărbătorească a doua zi Învierea, am discutat și despre Măreața Întîmplare de acum două mii de ani, mai precis despre lecțiile de viață oferite de această Întîmplare. Nu puteam aborda acest subiect decît în incinta schitului din marginea pădurii, schitul ale cărui clopote le aud în Noaptea Învierii în timp ce lucrez în chioșc. Ca să se priceapă originalitatea acestei discuții într-o presă care devine brusc, de Paști, ca și de Crăciun, o variantă palidă a Trustului pe presă al Patriarhiei, voi anunța c-am zis următoarele:
E o nedreptate uriașă că mediocrul procurator Pilat din Pont a rămas în Istorie (și într-un chip simpatic) prin norocul de a-l fi judecat pe Isus Cristos, în timp ce Iuda, care l-a urmat pe Mîntuitor, totuși, prin Galileea, a rămas drept Trădător.

Reportajul va fi difuzat duminică, 28 aprilie 2019, începînd cu ora 20, pe Antena 3.
În prefața emisiunii, postez aici, pe cristoiublog.ro, cîteva fotografii din timpul filmării, convins că, dacă nu prin răspunsurile mele, atunci măcar prin întrebările Anei Maria Roman, interviul va rămîne în istoria presei postdecembriste.