Evenimentul Zilei > Vremea > Meteorologii au dat prognoza pe toată luna aprilie. Vom tânji să ieșim din casă?
Meteorologii au dat prognoza pe toată luna aprilie. Vom tânji să ieșim din casă?

Meteorologii au dat prognoza pe toată luna aprilie. Vom tânji să ieșim din casă?

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au prezentat prognoza meteo pentru luna aprilie

Prognoza meteo 30.03.2020 – 06.04.2020

Conform specialiştilor, sub influenţa dominantă a circulaţiei aerului dinspre vest şi sud-vest şi ca o consecinţă a schimbărilor în distribuţia centrilor barici de pe continentul european, temperatura medie lunară a aerului înregistrează, la nivelului lunii aprilie, un salt evident faţă de lunile anterioare.

Aşadar, prima săptămână a lunii aprilie va debuta cu valori termice apropiate de cele normale, în toate regiunile, cu excepția zonelor montane. În ceea ce privesc șansele de precipitații, meteorologii anunță că acestea vor fi prepoderente în regiunile sudice, mai ales în partea de nord a Olteniei și Munteniei. În rest, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În Câmpia Română, Câmpia de Vest, în zonele joase de luncă din Transilvania (Culoarul Mureşului) şi din Moldova, dar şi în mare parte din Dobrogea, temperatura medie este cuprinsă între 10 şi 12 grade Celsius. În zonele de podiş din Moldova şi Transilvania, precum şi în dealurile subcarpatice, valorile medii de temperatură se încadrează în ecartul 8 – 10 grade Celsius.

Prognoza meteo 06.04.2020 – 13.04.2020

Meteorologii anunță că în acest interval temperaturile vor avea valori apropiate de cele normale în toate regiunile. Însă, în zonele montane temperaturile vor continua să fie mai scăzute. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice și sud-vestice.

Prognoza meteo  13.04.2020 – 20.04.2020

Jumătarea lunii aprilie va veni cu valori termice mai ridicate, decât cele specifice intervalului, mai ales în regiunile estice. În restul teritoriului, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice perioadei.Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână, în toate regiunile.

Totodată, de la poalele munţilor şi până la altitudini de 1.000 de metri, temperatura medie este cuprinsă între 2 şi 6 Celsius, iar aa altitudini de peste 1.000 de metri, valorile medii de temperatură scad constant, dar menţinându-se pozitive până la aproximativ 1.500 de metri. În acelaşi timp, în masivele înalte din Carpaţii Meridionali şi Carpaţii Orientali, valorile termice scad sub zero grade Celsius, ajungând la -2 grade Celsius pe piscurile cele mai înalte.

Prognoza meteo 20.04.2020 – 27.04.2020

Spre finalul lunii valorile termice se vor situa în jurul celor specifice intervalului din an, cu valori mai risicate în regiunile extracarpatice. În ceea ce privesc ploile, ANM anunță că acestea vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.  În aprilie, temperatura minimă absolută în România este -26 grade Celsius şi a fost înregistrată în zilele de 1, 3, 4, 8 şi 15 aprilie 1940, la staţia meteorologică Vf. Omu. Valori minime foarte scăzute, în luna aprilie, s-au mai înregistrat în anii: 2003, 1997, 1963, 1957,1954, 1940 şi 1929.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE