Evenimentul Zilei > International > Angela merge mai departe. Cancelarul german e ferm: Germania nu își va închide granițele pentru imigranți
Angela merge mai departe. Cancelarul german e ferm: Germania nu își va închide granițele pentru imigranți

Angela merge mai departe. Cancelarul german e ferm: Germania nu își va închide granițele pentru imigranți

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a subliniat, din nou, refuzul său de a închide frontierele germane în fața afluxului de imigranți. Noile declarații ale Angelei Merkel, făcute în cadrul unui interviu publicat sâmbătă, survin chiar înaintea congresului partidului său și a unui summit al UE de săptămâna viitoare.

"Lucrez pentru o reducere a numărului (de imigranți care sosesc în Germania), însă este o iluzie să crezi că problema refugiaților poate fi rezolvată la frontiera germano-austriacă. Problema marilor afluxuri de refugiați nu poate fi rezolvată decât printr-o cooperare internațională", a declarat Merkel pentru Augsburger Allgemeine, informeată agerpres.ro.

Potrivit cancelarului federal, fluxul imigranților poate fi canalizat doar printr-o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE și cooperarea cu Turcia, de unde cea mai mare parte dintre sirienii care fug din calea războiului se îndreaptă spre Europa.

Un acord pe marginea acestor probleme, joi și vineri în cadrul summitului european, precum și o soluționare a conflictelor din Siria și Libia, sunt esențiale pentru a menține libertatea de circulație în Europa, consideră Merkel.

"Apreciem cu toții libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor. De asemenea, niciuna dintre țările Europei nu are o nevoie atât de mare de acest lucru precum Germania. Însă libera circulație nu poate dura decât dacă frontierele externe ale UE sunt protejate", a spus Angela Merkel.

În timp ce numeroase voci din Europa și din cadrul partidului său estimează că politica sa de primire a refugiaților a provocat afluxul a sute de mii de imigranți, Merkel reafirmă că limitarea artificială a noilor sosiți este imposibilă. "Dacă în calitate de cancelar eu aș fixa o limită (pentru numărul de imigranți sosiți în fiecare an) și dacă această limită nu va fi respectată, pentru că vor veni tot mai mulți oameni, atunci ar însemna că nu mi-am ținut promisiunea și problemele vor deveni mai mari, nu mai mici", a subliniat cancelarul federal al Germaniei.

Merkel, care va participa luni și marți la congresul partidului său conservator, se confruntă cu o frondă în creștere în cadrul formațiunii sale, care cere ca ea să fixeze cifre clare privind numărul de refugiați pe care Germania îi poate primi.  Aproape un milion de oameni au înaintat în perioada noiembrie-ianuarie cerere de azil în Germania.

Mai mult, toate sondajele realizate în ultima vreme indică o scădere importantă a popularității și încrederii de care se bucura cancelarul german în rândul electoratului înainte de criza imigranților.

Astfel, la începutul lunii decembrie, 48% dintre persoanele chestionate de ziarul german Bild au răspuns că Angela Merkel nu trebuie să mai dețină funcția de cancelar (premier) după următoarele alegeri generale, programate să aibă loc în 2017. 44% dintre respondenți s-au declarat în favoarea păstrării de către Merkel a celei mai importante funcții în stat.

Chiar dacă actualul cancelar german nu are motive serioase de îngrijorare pentru că nu are un adversar politic de care să se teamă iar partidul său rămâne favoritul electoratului, sondajul Bild arată cea mai serioasă scăderea înregistrată de Merkel în ultimele săptămâni, determinată mai ales de politica ”porților deschise” în ce privește criza refugiaților.

Partidul lui Merkel – Uniunea Creștin-Democrată – ar obține 38% din voturi dacă alegerile ar avea loc mâine, în vreme ce formațiunea imediat următoare în preferințele electoratului, Partidul Social Democrat, doar 13% .  Nemulțumirea și dezacordul față de politica lui Merkel privind imigrația sunt în creștere chiar și în propriul partid iar mai mulți membri cu vechime au solicitat, de urgență, reducerea numărului de azilanți de pe teritoriul Germaniei.

”Dacă vrem să facem față acestei provocări, avem nevoie de Angela Merkel, Așa că soluția pe care o propunem este nu împotriva cancelarului, ci pentru susținerea sa”, a declarat Kai Wegner, secretarul general al filialei berlineze a partidului și unul dintre inițiatorii propunerii privind reducerea numărului de azilanți.

Totuși, rolul jucat de cancelarul german în criza refugiaților este departe de a fi perceput drept unul negativ de toată lumea. Miercurea trecută, Angela Merkel a fost desemnată "personalitatea anului 2015" de editorii revistei americane Time. Motivându-şi alegerea, publicaţia americană a menţionat rolul jucat de Angela Merkel în criza refugiaţilor sirieni din Europa şi în negocierile referitoare la datoria publică a Greciei. Jurnaliştii americani au citat, de asemenea, atitudinea cancelarului german faţă de intervenţia Rusiei în Ucraina. "Doamna Merkel a asigurat în mod constant un leadership moral, într-o lume care duce lipsă de aşa ceva", a declarat Nancy Gibbs, managing-editor al revistei Time. Potrivit site-ului agenţiei de presă Reuters, Angela Merkel a ocupat primul loc pe lista scurtă a finaliştilor pentru această distincţie, care i-a mai inclus pe politicianul american Donald Trump, clasat pe locul al treilea, dar şi pe Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, clasat pe locul al doilea.