Evenimentul Zilei > International > Andrei Muraru la un pas de postul de ambasador al României în SUA
Andrei Muraru la un pas de postul de ambasador al României în SUA

Andrei Muraru la un pas de postul de ambasador al României în SUA

Pe andrei Muraru îl mai desparte o ultimă audiere de postul de ambasador al României în SUA.

Andrei Muraru, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii va fi audiat în Comisiile parlamentare reunite de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării. miercuri alături de George Maior, cel ce a fost propus pentru funcția de ambasador în Regatul Hașemit al Iordaniei. În total pe listă sunt șase astfel de candidați la conducerea unor misiuni diplomatice ale ţării noastre în străinătate.

Andrei Muraru ocupă, din 2014, funcţia de consilier prezidenţial, şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, iar George Maior este diplomat de carieră şi a fost, în perioada 2015 – 2021, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii.

În ce condiții vor fi audiați

Potrivit site-ului Senatului, George Maior va fi audiat prin mijloace audio-video, la fel şi Cezar Armeanu – propus ambasador al României în Republica Coreea. Cezar Armeanu a fost, din 2017 şi până în 2021, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kazahstan, Tadjikistan şi Republica Kârgâză.

Vor fi audiaţi, de asemenea, pentru acreditarea în calitate de ambasadori: Răduţa-Dana Matache – propusă pentru Republica Filipine, Alexandrina-Livia Rusu – pentru Marele Ducat al Luxemburgului şi Elena Şerbănescu – pentru Tunisia.

Răduţa-Dana Matache este diplomat de carieră şi este ministru-plenipotenţiar în cadrul Direcţiei ONU, instituţii specializate şi francofonie. Alexandrina-Livia Rusu a lucrat, din 2017 şi până în prezent, la Misiunea Permanentă a României la Viena, iar Elena Şerbănescu a fost, din 2012 şi până în prezent, şeful Direcţiei juridic, legislativ şi contencios din Centrala MAE.

Săptămânile trecute, senatorii şi deputaţii din cele patru comisii au audiat, în trei şedinţe, şi au acordat avize favorabile pentru 19 candidaţi pentru posturi de ambasador.

Prin aceste şase propuneri, comisiile parlamentare de specialitate finalizează, miercuri, audierea celor 25 de candidaţi pentru poziţia de ambasador solicitată de MAE, în urma aprobării numirii acestora de către preşedintele Klaus Iohannis şi transmisă, pe 4 martie, Parlamentului.