Andrei Caramitru a scris pe Facebook că speră că știrea anului 2021 să fie despre arestarea membrilor din conducerea Guvernului și Parlamentului din perioada 2017-2020.

Într-o postare pe Facebook, Andrei Caramitru a făcut la Dosarul Revoluției în care procurorii spun că Ion Iliescu a comis un act de trădare prin solicitarea intervenției militare din partea URSS.

 „Știrea anului 2021 sunt sigur că va suna așa: „Dosarul PSD: procurorii susțin că lotul inculpaților, membri in conducerea guvernului și parlamentului din perioada 2017-2020, a colaborat cu agenți ai Rusiei pentru destabilizarea constituțională și economică a țării, favorizând interesele economice ale Rusiei in detrimentul României – fapte prevăzute de art 394 CP.” Procurorii cer pedeapsa maxima – 20 de ani. Inculpații rămân in arest preventiv.”, a scris Caramitru pe Facebook.

Andrei Caramitru a inflamat spiritele de foarte multe ori. Una dintre erorile pe care le-a făcut a fost comparația corupției din România cu holocaustul. Ulterior, acesta a prezentat scuze evreilor din România.

”Mai devreme azi am scris un text despre costul corupției in România anilor blestemați pe care îi trăim. O mare tragedie pentru noi – suntem a 2-a țară după Siria ca exod al populației, avem cea mai mare rată a mortalității din UE. Ne dispare populația unui oraș mare în fiecare an. 

Din păcate am folosit un termen pe care nu trebuia să îl folosesc – „holocaust”. Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al răului și, din greșeală, l-am folosit inițial pentru a descrie durerea prin care trecem. Însă – evident – situația noastră nu poate fi comparată cu adevăratul Holocaust. Am șters cuvântul și înlocuit cu un termen generic („genocid”), după primele atenționări primite.

Îmi cer scuze pentru referința inițială – nu am avut nici cea mai mică intenție de a minimiza ororile întâmplate. M-au durut comentariile prin care se insinua că aș fi fundamental insensibil la ce s-a întâmplat atunci. Am vizitat Auschwitz și, recent, muzeul Holocaustului din Berlin, am citit în ultimii ani multe mărturii ale supraviețuitorilor. Știu in detaliu și m-am exprimat și asupra rolului Statului Român in acele timpuri – pentru că societatea noastră nu își recunoaște suficient vina in ororile nazismului. Am militat recent pentru educația civică și morală (pe modelul Statului German care și-a recunoscut vina) și am vorbit despre importanța luptei împotriva oricărui regim ne-democratic și totalitar.

Cred că este o lecție bună nu doar pentru mine dar și pentru noi toți – folosim prea des aceste referințe in limbajul curent fără să ne dăm seama de consecințe. Dear Ambassador David Saranga – all my apologies.”

 

 

Citește și: