Ancheta de la Colegiul Medicilor Stomatologi din România. Încălcarea legii și efectele asupra pacienților
- Mădălina Sfrijan
- 27 ianuarie 2025, 18:13

Piața serviciilor stomatologice din România a ajuns în vizorul Consiliului Concurenței. Prin urmare, instituția a anunțat că început o investigație legată de activitatea Colegiului Medicilor Stomatologi, menționând că există „suspiciuni” legate de posibile încălcări ale Legii.
Consiliul Concurenței, verificări legate de activitatea medicilor stomatologi
Conform reprezentanților Consiliului Concurenței, în ultima perioadă au fost efectuate inspecții inopinate la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi din România, precum și la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi Iași.
Totodată, instituția precizează că există indicii privind stabilirea unor onorarii minime pentru serviciile furnizate de medici.
Mai mult, Colegiul Medicilor ar fi impus cerințe clare legate de „recrutarea personalului de la un cabinet stomatologic la altul”.
Scopul acestei practici
Autoritatea de concurență menționează că practica ar fi fost implementată pentru „împărțirea pieței forței de muncă specializată în domeniul stomatologic”. Totodată, Colegiul Medicilor Stomatologi ar fi avut intenția „de a impune un nivel minim al drepturilor salariale”.
„Această practică, denumită „no-poach”, prin care nu se contactează, nu se recrutează și nu se angajează persoane care lucrează și/sau au lucrat la vreunul dintre cabinetele stomatologice concurente, elimină concurența reală de pe piață pentru atragerea angajaților, scăzând mobilitatea forței de muncă, chiar ținând-o captivă”, arată autoritatea de concurență.
Colegiul Medicilor Stomatologi, în centrul unei investigații
Reprezentanții Consiliului Concurenței mai precizează că „există indicii” potrivit cărora Colegiul Stomatologilor din România ar fi interzis cabinetelor să aibă un plan de fidelizare pentru clienți.
„Amintim că Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii, decizii ale asociațiilor și practici concertate, care împiedică, restrâng ori denaturează concurența pe piața românească prin stabilirea prețurilor sau orice alte condiții de tranzacționare”, mai arată sursa.

Colegiul Medicilor Stomatologi. Sursa foto: Facebook
Inspecțiile inopinate s-au desfășurat cu autorizările Curții de Apel București. Autoritatea menționează că acestea au fost desfășurate cu scopul obținerii datelor necesare clarificării posibilei practici de concurență neloială.
Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.
Precizările Colegiului Medicilor
Colegiul Medicilor Stomatologi din România a anunțat că va coopera cu instituțiile abilitate „pentru a clarifica procedura de aplicare a legislației în domeniul concurenței”.
„Prevederile actuale ale Codului deontologic al medicului stomatolog din România, care a fost adoptat prin Decizia nr. 6/1AGN din 9 iulie 2021 și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 833 din 31 august 2021, au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.
Noua conducere a CMSR, care a preluat mandatul de reprezentare profesională a medicilor stomatologi la finalul anului 2023, a demarat deja procesul de modificare a prevederilor Codului Deontologic, pentru armonizarea și modernizarea cadrului de exercitare a acestei profesii în țara noastră. În acest fel, actualizarea normelor în domeniul publicității stomatologice se derulează în coordonare cu analizarea și integrarea propunerilor de modificare a Codului Deontologic al medicului stomatolog, pentru a asigura o abordare integrată și coerentă privind etica profesională în comunicarea și promovarea serviciilor stomatologice”, au transmis medicii.