Evenimentul Zilei > Economie > Anca Dragu, ministrul Finanțelor: Nu se poate preciza că nu va fi o creștere a salariului minim
Anca Dragu, ministrul Finanțelor: Nu se poate preciza că nu va fi o creștere a salariului minim

Anca Dragu, ministrul Finanțelor: Nu se poate preciza că nu va fi o creștere a salariului minim

În urmă cu câteva zile, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, anunţa că salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie întrucât e nevoie de un studiu de impact.

Ministerul Finanțelor a emis însă un comunicat  potrivit căruia nu se poate spune că va fi sau nu o creştere, arătând însă că o majorare a salariului minim ar putea îndepărta investitori.

O majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care poate fi realizat în primul trimestru al anului 2016, scrie în comunicat. 

„Nu spunem, în acest moment, că va fi o creştere sau că nu va fi o creştere, ci spunem că am început o analiză să vedem eventualele etape în care ar putea creşte salariul minim în 2016 şi ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru că poate fi un efect de reducere a competitivităţii firmelor româneşti, astfel încât acestea să fie nevoite să renunţe la o parte din salariaţi sau să-şi reducă producţia sau exporturile”, potrivit ministrului Finanțelor. 

Aceasta a completat că măsura „ar putea îndepărta investitorii în anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a forţei de muncă din zona albă în zona gri sau neagră. Creşterea salariului minim îi poate afecta şi pe noii intraţi pe piaţa de muncă, pe tineri, sau pe angajaţii cu calificare redusă".

De asemenea, Dragu a fost citată de presă cu o declarație în care spunea că, pentru numai câțiva lei, cei care lucrează în țările BRICS, sunt dispuși să producă lucruri pe care românii nu le mai produc.  

În comunicatul actual, Ministerul de Finanţe precizează că ministrul a explicat, într-o întâlnire informală cu presa, că Romania nu este şi nici nu trebuie să fie în rândul statelor în care munca nu este apreciată.
„Mai mult, nivelul actual înalt de pregătire al românilor face posibil ca aceştia să activeze deja în industrii mai bine plătite. Această tendinţă este una certă şi va continua, lucru ce conduce la creşterea nivelului de trai în România", a adăugat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.