Neprezentarea la vot "înseamnă un «nu» de două ori, deoarece se contestă şi referendumul, şi suspendarea", este de părere analistul Ion Cristoiu. Acesta subliniază că şi a nu vota este tot un drept şi că "e de datoria politicienilor să-l convingă pe cetăţean să meargă la vot".
Sociologul Mircea Kivu este convins că demersul PDL, de a cere electoratului propriu să nu iasă la vot, va avea succes. "Nu văd de unde să existe nouă milioane care sa voteze «da»". Deja sondajele indicau o prezenţă la limită. Cred că electoratul PDL va asculta", spune el. Kivu spune că şi neprezentarea la vot este un drept, dar că "mai puţin legitim este ca actorii implicaţi în procesul electoral să apeleze la aşa ceva". "Există o masă de 40% din electorat care simte lehamite faţă de politică şi care nu votează niciodată. Pentru aceştia, neprezentarea nu înseamnă nici da, nici nu. Pentru cei care nu vor vota la îndemnul PDL, absenţa înseamnă "nu". Dar cele două grupuri nu trebuie asimilate", spune Kivu.
Şi sociologul Sebastian Lăzăroiu este de părere că referendumul nu va fi validat. "Cred că pentru votanţii PDL contează mesajul conducerii partidului", spune acesta, subliniind că "există şi oameni care nu sunt simpatizanţi, dar care spun că nu vor legitima lovitura de stat". "Invalidarea înseamnă ca românii nu sunt de acord cu demiterea, pentru că, practic, dacă nu se prezintă la vot, nu e de interes", apreciază el.
Ponta "sare calul"
Toţi comentatorii au taxat afirmaţiile lui Ponta, conform cărora îndemnul PDL de neprezentare la referendum este "o infracţiune". Ion Cristoiu a spus că aceasta este "o manevră electorală prin care puciştii vor să intimideze PDL". "Sare calul, ca de obicei", a declarat, sec, Mircea Kivu. "Un mod de a-i intimda pe cei care nu vor să-i legitimeze lovitura de stat. Victor Ponta e un mitoman, cum ne-a obişnuit", afirmă Lăzăroiu.
CITIŢI ŞI:

  • Strategiile murdare ale USL dezvăluite în stenogramele de campanie: "Să mărim numărul secţiilor de votare pentru atingerea pragului de prezenţă"
  • BEC va face informări privind prezenţa la vot la orele 11.30, 15.30, 18.00, 21.00 şi 23.40
  • Referendumul învrăjbeşte UDMR. Kelemen Hunor: Frunda a îndemnat la vot anti-Băsescu în nume propriu
  • Traian Băsescu: "Cei care nu se prezintă la vot sunt cei care nu susţin soluţia suspendării"