Evenimentul Zilei > Economie > ANAF anunță că a depășit PLANUL. Peste 63 de MILIARDE de lei au fost COLECTAȚI de la marii contribuabili
ANAF anunță că a depășit PLANUL. Peste 63 de MILIARDE de lei au fost COLECTAȚI de la marii contribuabili

ANAF anunță că a depășit PLANUL. Peste 63 de MILIARDE de lei au fost COLECTAȚI de la marii contribuabili

Nu mai puțin de 63,21 miliarde le au fost colectați de inspectorii Fiscului, în primele nouă luni ale acestui an. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că suma reprezintă cu 351,99 milioane lei mai mult față de programul prevăzut de legile bugetare anuale.

În primele nouă luni ale acestui an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a colectat 63,21 miliarde lei de la marii contribuabili administrați, cu 351,99 milioane lei mai mult față de programul prevăzut de legile bugetare anuale.

Oficialii Fiscului susțin că veniturile colectate de ANAF sunt aferente principalelor patru bugete componente ale bugetului general consolidat, respectiv: bugetul de stat, bugetul național unic pentru asigurări sociale de sănătate, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale pentru șomaj.

ANAF transmite că la bugetul de stat s-au colectat 48,1 miliarde lei, cu 332,41 milioane de lei mai mult față de program, astfel:

  • la impozitul pe profit s-au colectat 4,63 miliarde lei, cu 83,71 milioane mai mult față de programul prevăzut;
  • la impozitul pe venit s-au colectat 5,39 miliarde de lei, gradul de realizare a programului fiind de 94,88 %;
  • TVA colectată – 15,99 miliarde de lei față de 16,15 miliarde de lei program prevăzut (diferența este de doar un procent, în condițiile în care cota de TVA a fost redusă);
  • accize – 18,87 miliarde de lei colectați, față de 18,58 miliarde de lei prevăzuți în program;
  • "rest venituri" – 3,2 miliarde de lei colectați, față de 2,86 miliarde de lei prevăzuți în program;

La bugetul fondului național unic pentru asigurări sociale de sănătate s-au colectat 4,86 miliarde de lei, cu 0,5% în plus față de programul de 4,6 miliarde de lei.

La bugetul asigurărilor sociale de stat au fost încasați 9,77 miliarde de lei, gradul de realizare a programului fiind de aproximativ 98%.

La bugetul asigurărilor sociale pentru șomaj s-au colectat 473,21 milioane de lei, gradul de realizare a programului fiind de 101,01%.