Meciul de de dublu din cadrul întâlnirii România – Rusia, din primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis. La general, ruşii conduceau cu 2-0, iar pronosticul de 5-0 pentru oaspeţi dat de Ilie Năstase ne dădea fiori reci pe spi nare. În faţa a 2.500 de oameni prezenţi în Sala „Transilvania” din Sibiu, pe 7 martie, noul căpitan al echipei de Cupa Davis a României, Andrei Pavel, a trimis pe teren o echipă inedită de dublu: Horia Tecău, erou alături de Florin Mergea în septembrie 2003, în înfruntarea de la Quito cu Ecuadorul, din barajul de menţinere în Grupa Mondială (scor 3-2 pentru România), şi un puşti de numai 18 ani, Marius Copil, care şi-a făcut astfel debutul în echipa de Cupa Davis a României.

Primele două seturi ale partidei de dublu le-au revenit ruşilor Marat Safin şi Dmitri Tursunov. A urmat apoi minunea. Următoarele trei seturi şi victoria au intrat în contul lui Tecău şi al noului „Copil teribil” al tenisului românesc.

Are casă la Miami

De opt ani, Marius Copil stă mai mult în străinătate. Este sacrificiul făcut de el şi de părinţi pentru intrarea între primii 200 de jucători ai lumii, obiectivul din acest an al tenismenului român, aflat acum pe poziţia 615 în clasamentul ATP. „Am cumpărat o casă la München şi una lângă Miami, la Fort Lauderdale, în Florida. Era necesar ca Marius să aibă unde să locuiască. Aici, la Arad, nu avea cu cine să se antreneze, pe când la centrele sportive din străinătate există mereu adversari”, a explicat pentru EVZ tatăl lui Marius Copil, Jean Copil, preşedinte la clubul de fotbal Gloria Arad şi patron al unui hotel.

Până acum, tenismenul care va împlini 19 ani pe 17 octombrie a participat la turnee „futures”. „Anul acesta vom merge la turnee «challenger», de 30.000 şi chiar de 100-200.000 de euro. Sunt paşii spre US Open şi Australian Open, turnee cu suprafaţă rapidă, care îi plac băiatului. Am investit peste 500.000 de euro în el, în ultimii 12 ani, dar a meritat”, a mărturisit Jean Copil, fost rugbyst în prima divizie.

Vasilica, o mamă mândră

Despre Marius Copil, care se ghidează în viaţă după dictonul „Geniul este 99 la sută transpiraţie şi 1 la sută inspiraţie”, părinţii spun că are o mentalitate de învingător. „Cu cât e mai greu, vrea să învingă. Aşa a făcut şi la dublu, în Cupa Davis. Acum vreo şase ani, într-un turneu în Bavaria, lui Marius a început să-i curgă sânge din nas în semifinale.

Antrenorul adversarului său a cerut ca meciul să fie întrerupt, iar elevul său să fie declarat învingător. Marius şi-a pus un şerveţel la nas, s-a mobilizat şi l-a bătut măr pe neamţ, care era favorit”, ne-a dezvăluit, mândră, Vasilica, mama tenismenului.

Remarcat în Japonia

În prezent, Marius Copil se pregăteşte cu fostul tenismen german Oliver Gross. „Antrenorul este un profesionist desăvârşit. Din acest punct de vedere avem noroc. Dar şansa lui Marius s-a numit Andrei Pavel. El l-a văzut în Japonia, la antrenamentele echipei de Cupa Davis. A pus ochii pe el şi nu s-a înşelat”, susţine Jean Copil.

Unul dintre sponsorii tânărului tenismen este naşul său şi Sandu Ion, finanţatorul echipei de fotbal UTA. „Sandu mi-a spus să îl las pe el să se ocupe de Marius şi îl va face campion la un turneu de Mare Şlem în patru ani. Tot atunci am hotărât să preiau echipa de fotbal Gloria Arad, aflată în pragul desfiinţării. Anul ăsta promovăm în Liga a II-a, iar în cinci ani vom juca în cupele europene”, a conchis tatăl lui.


ANIVERSARE. Marius Copil (centru) a avut o copilărie fericită


CV

Marius Copil

  • Data şi locul naşterii: 17.10.1990 / Arad
  • Înălţime/greutate: 1,93 metri / 86 de kilograme
  • Cel mai bun loc la simplu: 615 (9 martie 2009)
  • Cel mai bun loc la dublu: 646 (9 martie 2009)
  • Bani câştigaţi la turnee: 14.236 dolariGEST. Copil, curaj de mic


„VICTIMĂ” CELEBRĂ

I-a luat un set lui Roger Federer

Anul trecut, la un antrenament efectuat înaintea turneului de la Halle, Marius Copil a reuşit să-şi treacă în cont un set cîştigat în faţa elveţianului Roger Federer, fost lider mondial. „A jucat două seturi cu Federer şi i-a luat unul, 12-10 în tie-break. Băiatul ăsta are un potenţial imens. De când avea şase ani, antrenorii din Arad au spus că joacă altfel decât ceilalţi, că e tehnic şi puternic. Bine că nu a rămas la fotbal”, a povestit tatăl sportivului.


PATRIOŢI. Vasilica şi Jean, doi părinţi înstăriţi