După ce, în urmă cu o săptămână, s-au impus cu 1-0 în faţa Elveţiei, la Lucerna, tricolorii au încheiat fără goluri meciul de la Innsbruck, cu Austria, o echipă care, la fel ca şi reprezentativa noastră, nu s-a calificat la Campionatul European din Polonia şi Ucraina.
Daniel Niculae a ratat singura ocazie notabilă a României, care a fost salvată în mai multe rânduri de intervențiile excelente ale lui Ciprian Tătărușanu. În rest, tricolorii au petrecut timpul apărându-se de atacurile anemice ale gazdelor.

Austria şi România se înfruntaseră ultima dată în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2010, când gazdele de astăzi s-au impus cu 2-1 pe teren propriu, iar la Bucureşti au remizat, scor 1-1.

Eşecul din Austria a pus capăt celui de-al doilea mandat al lui Victor Piţurcă pe banca României, acesta fiind înlocuit cu Răzvan Lucescu. Anul trecut, rocada s-a produs în sens invers.
AUSTRIA – ROMÂNIA 0-0
Minutul 90 – Final de meci.
Minutul 85 – Chipciu șutează pe centrul porții, fără emoții pentru goalkeeper-ul gazdelor.
Minutul 80 – Încă zece minute de joc, iar România nu arată deloc ca o echipă care poate speria pe cineva din fotbal. Austriecii pasează în voie, însă nu au inspirație în ofensivă.
Minutul 75 – Românii au mai echilibrat jocul, însă nu i-au dat încă nicio emoție portarului austriac.
Minutul 65 – Se întețește asediul austriac. Alaba a fost din nou blocat de Tătărușanu. Încă o schimbare în tabăra română. Alexe în locul lui Grozav.
Minutul 60 – Tătărușanu respinge miraculos un șut al gazdelor. Este a doua intervenție excelentă a portarului român. Pe teren a intrat Costin Lazăr în locul lui Florescu.
Minutul 55 – Tricolorii nu au niciun fel de ambiții ofensive în repriza secundă. Posesia este net superioară Austriei.
Minutul 50 – Austria a început mai bine și repriza secundă, însă golul ocolește în continuare poarta lui Tătărușanu.
Minutul 46 – A început repriza secundă.
Minutul 45 – Pauză la Innsbruck.
Minutul 40 – Daniel Niculae ratează cea mai mare ocazie de gol a meciului. Atacantul care evoluează în Franța nu a profitat de o eroare a portarului austriac, care a scăpat în față o minge șutată puternic de Torje.
Minutul 35 – Tricolorii le dau austriecilor primele emoții. Daniel Niculae nu a reușit să împingă mingea spre poarta gazdelor, după un frumos contraatac orchestrat de Cristi Tănase.
Minutul 30 – România nu a avut nicio ocazie în prima jumătate de oră. De cealaltă parte, Austria a presat fără oprire.
Minutul 25 – Austria face legea la Innsbruck. Tricolorii nu par să găsească răspuns și se pot socoti norocoși că nu au fost penalizați cu un penalty.
Minutul 20 – Alaba șutează frumos, din ”prima”, însă Tătărușanu respinge în corner. Se înmulțesc șuturile la poarta României.
Minutul 15 – Austriecii au mai ratat o bună șansă de gol. Janko a reluat slab, cu capul, peste poarta lui Tătărușanu.
Minutul 10 – Austriecii domină, în timp ce tricolorii încearcă să găsească spații pe contraatac. Raț a executat slab o lovitură liberă dintr-o poziție foarte bună.
Minutul 8 – Tătărușanu are prima intervenție bună a meciului. Portarul român a oprit mingea trimisă cu capul de Scharner.
Minutul 5 – Niciuna dintre cele două echipe nu se prea omoară cu firea pe teren. Ocaziile de gol întârzie să apară.
Minutul 1 – A început partida.
Austria: Gratzei – Garics, Dragovici, Scharner, Suttner – Burgstaller, Juzunovici, Alaba – Arnautovici, Janko,  Kavlak
Rezerve: Lindner, Konigshofer – Hinteregger, Ortlechner, Pehlivan, Burger, Baumgartlkinger, Prodl, Klein, Sabitzer, Ivanschitz
România: Tătăruşanu – Papp, Găman, Goian, Raţ – Chiricheş, Florescu – Torje, Grozav, Tănase – Daniel Niculae
Rezerve: Lung Jr, Lobonţ – Râpă, Gardoş, Latovlevici, Chipciu, Lazăr, Bourceanu, Grigore, Maxim, Alexe
Alex Maxim, internaţionalul plecat de acasă la 14 ani
Mijlocaşul de la Pandurii Târgu-Jiu care a debutat săptămâna trecută în naţionala de seniori a României s-a luptat de mic cu greutăţile vieţii.

La meciul câştigat în Elveţia, în echipa României s-au aflat şi doi debutanţi. Gicu Grozav, fotbalistul care a marcat golul victoriei, a fost titular, iar în finalul partidei a fost introdus pe teren şi Alexandru Maxim, mijlocaş legitimat la echipa Pandurii Târgu-Jiu.

Alexandru Maxim are 22 de ani şi a fost transferat de gruparea gorjeană, în urmă cu un an, de la formaţia spaniolă Espanyol Barcelona. Născut pe 8 iulie 1990, la Piatra-Neamţ, Maxim a fost nevoit să ia viaţa în piept încă de la o vârstă fragedă.

Părinţii au plecat la muncă în Italia, iar jucătorul şi-a părăsit oraşul natal la 14 ani şi s-a dus la Cluj, unde a fost selecţionat la "Ardealul", o şcoală de fotbal particulară din oraşul de pe Someş. În 2007, a ajuns la trupa spaniolă Espanyol Barcelona, unde nu a prins însă prima echipă.

"Selecţionarea lui Alexandru Maxim la echipa naţională a fost o surpriză şi pentru mine, nu numai pentru el. Când a primit convocarea, a crezut că este o farsă! Cei de la FRF l-au sunat după meciul pe care l-am disputat la Chiaj­na, în ultima etapă de campionat, şi l-au anunţat să se prezinte la lot. Alexandru era sigur că vreun coleg vrea să-i tragă o păcăleală, cu greu s-a convins că totul e real! Sper să nu se întoarcă de la naţională cu alte aere! Dar nu cred că se va întâmpla asta, fiindcă e un băiat trecut prin viaţă, care n-a avut o copilărie fericită. Nu e uşor să pleci de acasă de la 14 ani. A ajuns la Pandurii anul trecut, fiind adus de impresarul Luican Marinescu. Fusese accidentat şi stătuse mai mult timp pe bară, dar m-a convins din prima clipă că merită să-l transferăm. Sunt sigur că poate ajunge departe", ne-a declarat ieri Petre Grigoraş, antrenorul formaţiei Pandurii.

650 de mii de euro
este cota lui Maxim, conform site-ului "transfermarkt"

Naţionala României dispută în această seară o nouă partidă amicală, cu Austria, la Innsbruck

"Prezenţa la lot îi prinde foarte bine lui Maxim, are ce învăţa. Sper să nu se întoarcă de la naţională cu alte aere!"
PETRE GRIGORAŞ, antrenor la echipa Pandurii Târgu-Jiu

Citiți și:

  • România, naționala fără personalitate: plictiseşte şi când câștigă cu 1-0 contra Elveției
  • Lupu: "Elveţienii ne-au luat la mişto. De aia am bătut"