Evenimentul Zilei > International > America avertizează Rusia asupra sprijinului acordat separatiştilor în Ucraina. Putin: Puterea militară a Rusiei este inegalabilă
America avertizează Rusia asupra sprijinului acordat separatiştilor în Ucraina. Putin: Puterea militară a Rusiei este inegalabilă

America avertizează Rusia asupra sprijinului acordat separatiştilor în Ucraina. Putin: Puterea militară a Rusiei este inegalabilă

Statele Unite au avertizat Rusia vineri că eforturile ei de a sprijini lupta separatiştilor în Ucraina, în ciuda unui acord de încetare a focului, reprezintă o ameninţare directă la adresa "ordinii globale moderne" şi ar putea conduce la costuri suplimentare, informează Reuters.

 "Sprijinirea în continuare de către Rusia a atacurilor separatiste încălcând încetarea focului în estul Ucrainei subminează diplomaţia internaţională şi instituţiile multilaterale – fundaţiile ordinii noastre globale moderne", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jen Psaki, transmite Agerpres.
   
"Facem apel la Rusia să-şi onoreze angajamentele imediat cu o acţiune decisivă înainte de a vedea mai multe oraşe devastate şi mai multe vieţi pierdute în estul Ucrainei", a adăugat Psaki în briefingul cotidian.
   
"Continuăm să ne concentrăm pe sprijinirea punerii în aplicare a acestor acorduri… şi dacă Rusia şi separatiştii nu aplică acordul, nu pun capăt violenţei… vor fi costuri suplimentare", a avertizat ea.

Avertismentul lui Putin

Pe de altă parte Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nicio ţară nu trebuie să-şi facă iluzii că ar putea atinge superioritatea militară faţă de Rusia, transmite Interfax, preluată de Reuters.

''Nimeni nu trebuie să aibă iluzia că poate obţine superioritatea militară asupra Rusiei sau că poate pune vreun fel de presiune pe ea. Vom avea mereu un răspuns adecvat pentru orice astfel de aventuri'', a spus şeful statului rus, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Patriei, ce va fi marcată săptămâna viitoare în Rusia.

El a avertizat că Rusia va da întotdeauna o "replică adecvată" la orice presiune din exterior, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul unui discurs susţinut pentru a marca 'Ziua Apărătorului Patriei', care se sărbătoreşte în Rusia la 23 februarie, potrivit agenţiei de presă TASS.

Superioritatea militară

'"Nimeni nu trebuie să aibă iluzia că poate obţine superioritatea militară asupra Rusiei sau că poate pune vreun fel de presiune pe ea. Vom avea mereu un răspuns adecvat pentru orice astfel de aventuri. Soldaţii şi ofiţerii noştri au demonstrat că pot acţiona hotărât, coordonat, profesionist şi curajos, că pot îndeplini cele mai dificile sarcini, cum trebuie să facă o armată modernă, care îşi apără tradiţiile şi datoria militară", a spus Putin. El a subliniat că armata rusă "se perfecţionează în permanenţă" şi "se orientează spre cele mai moderne cerinţe".

Vladimir Putin a declarat că în Rusia a fost mereu apreciată cariera militară. "În Rusia profesia militară este respectată de secole, aceasta fiind, potrivit lui Petru cel Mare, una dintre primele meserii lumeşti, cea mai importantă pentru apărarea patriei. Poporul nostru s-a mândrit dintotdeauna cu soldaţii săi curajoşi. În diferite epoci istorice, ei nu l-au lăsat pe duşman să cucerească Rusia, au apărat-o în faţa invaziilor", a declarat preşedintele rus.

De asemenea, liderul rus a ţinut să sublinieze rolul pe care armata Uniunii Sovietice l-a avut în înfrângerea fascismului. "Trupele noastre nu doar i-au alungat pe fascişti de pe pământul natal, ci au îndeplinit şi o misiune eliberatoare, au eliberat ţările Europei, iar apoi au lovit agresorul şi au pus în mod victorios punct, în Extremul Orient, celui de-al Doilea Război Mondial", a spus Putin, adăugând că ruşii îşi vor apăra această victorie de "minciună şi uitare".

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: