Evenimentul Zilei > International > Ambițiile lui Xi Jinping. China cucerește Luna
Ambițiile lui Xi Jinping. China cucerește Luna

Ambițiile lui Xi Jinping. China cucerește Luna

China investeşte miliarde de euro în programul său spaţial pentru a ajunge din urmă cu Europa, Rusia şi Statele Unite.

O rachetă Long March-5 a început să fie umplută cu combustibil pe bază de oxigen lichid şi hidrogen lichid, luni, în jurul orei 18:30 (ora Beijingului), a anunţat Administraţia Naţională Spaţială din China (CNSA), relatează agenţia Xinhua.

Racheta Long March-5 Y5, (Marșul cel Lung)  programată pentru lansare marţi, de la baza Wenchang din provincia Hainan, situată în sudul Chinei, va trimite sonda spaţială Chang’e-5 pe orbita de transfer Pământ-Lună.

Această misiune reprezintă  prima tentativă a Chinei de a lansa o sondă spaţială pentru a colecta şi a aduce pe Pământ mostre prelevate de pe Lună, potrivit CNSA, scrie Agerpres. Misiunea este prima operaţiune de colectare de roci selenare din ultimii peste 40 de ani, conform AFP.

„Lansarea va avea loc marţi între orele 4:00 şi 5:00”, ora locală (luni, între orele 20:00 şi 21:00 GMT), a anunţat CNSA.

Misiunea Chang’e 5, este următorul pas în ambiţiosul program spaţial al Beijngului, care a înregistrat o importantă reuşită la începutul anului 2019, odată cu aselenizarea unui modul pe partea nevăzută a Lunii, o premieră mondială.

Sonda trimisă  acum va colecta mostre de praf şi roci selenare, inclusiv prin forare la o adâncime de doi metri, ce vor fi trimise apoi pe Terra.

Aceste probe ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine istoria Lunii. Aceasta este prima tentativă de a aduce roci selenare pe Terra după misiunea Luna 24 fără echipaj uman, realizată cu succes de fosta URSS în 1976.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE