„După ce aţi bombardat Serbia, aţi pierdut dreptul moral de a vorbi despre dreptate şi justiţie”, i-a transmis Aleksandar Vulin, ministrul Apărării din Serbia, ambasadorului SUA la Belgrad, Kyle Scott. Replica vine după ce oficialul american a scris, într-un mesaj pe Twitter, că Serbia se află „de partea rea a istoriei”, din cauza refuzului de a-l susţine pe opozantul venezuelean Juan Guaido, relatează AFP.

Autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, Juan Guaido a fost recunoscut, până în present, de peste 50 de ţări, printre care Statele Unite care incită celelalte ţări să îl recunoască.

Tânărul opozant de 35 de ani este angajat într-o confruntare cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro pentru controlul ţării aflată în criză.

Poziţia Serbiei în acest dosar diplomatic a fost criticată miercuri de ambasadorul american la Belgrad, Kyle Scott. „Lecţie” a fost respinsă, vineri, de ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin.

„Serbia nu este o colonie”, şi-a manifestat indignarea oficialul Guvernului sârb, citat de presa locală, amintind bombardarea Serbiei de către NATO în 1999, lansată pentru a pune capăt conflictului cu Kosovo, dar care a făcut sute de victime civile.

Serbia pledează împotriva recunoaşterii internaţionale a fostei sale provincii Kosovo care şi-a proclamat independenţa în 2008.

Kosovo este recunoscută până în prezent de peste o sută de ţări, printre care Statele Unite şi majoritatea ţărilor occidentale. Nu este însă cazul Moscovei, Madridului sau Beijingului. De asemenea, Venezuela, figurează printre ţările care nu au recunoscut Kosovo.