Evenimentul Zilei > Politica > Ambasada Franței: Legiunea de Onoare îi va fi retrasă lui Sorin Oprescu dacă acesta va fi condamnat definitiv
Ambasada Franței: Legiunea de Onoare îi va fi retrasă lui Sorin Oprescu dacă acesta va fi condamnat definitiv

Ambasada Franței: Legiunea de Onoare îi va fi retrasă lui Sorin Oprescu dacă acesta va fi condamnat definitiv

Dacă justiția din România îl va condamna definitiv pe Sorin Oprescu și acesta va fi sancționat, penal, Marea Cancelarie a Legiunii de Onoare va declanșa procedura prevăzută de articolul R. 135-2 din Codul Legiunii de Onoare și al Medaliei Militare, informează Ambasada Franței la București.

În urma numeroaselor solicitări venite din partea cetățenilor și a presei, Ambasada Franței în România a precizat, azi, că distincția de Cavaler al Legiunii de Onoare i-a fost acordată primarului Sorin Oprescu în 15 ianuarie 2015.

„Printr-un decret din data de 15 ianuarie 2015, semnat de Președintele Republicii Franceze, distincția de Cavaler al Legiunii de Onoare a fost acordată domnului Sorin Oprescu, cetățean român, născut la 7 noiembrie 1951 la București. Această distincție i-a fost acordată cu ocazia unei ceremonii la Ambasada Franței în România, în data de 12 martie 2015”, precizează sursa citată.

Sorin Oprescu a fost interpelat în data de 6 septembrie 2015 și se află în arest preventiv, iar Ambasada Franței a luat act de situația judiciară actuală a domnului Sorin Oprescu.

„În virtutea deciziei finale a justiției române și în ipoteza în care domnul Sorin Oprescu ar fi sancționat penal, Marea Cancelarie a Legiunii de Onoare va declanșa procedura prevăzută de articolul R. 135-2 din Codul Legiunii de Onoare și al Medaliei Militare”, se arată în comunicat.

Articolul la care se face referire stipulează că:

«Distincția Legiunea de Onoare, acordată unui cetățean străin, poate fi retrasă în cazul în care acesta a comis acte sau a avut un comportament susceptibile de a fi declarate contrare onoarei sau de natură să aducă atingere intereselor Franței în străinătate sau cauzelor pe care Franța le susține la nivel mondial. Retragerea decorației se face, la propunerea Marelui Cancelar, în urma avizului Ministerului [francez] al Afacerilor Externe și al Consiliului Ordinului, prin decret al Președintelui Republicii [Franceze]».

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: