Editura Evenimentul si Capital

Amănunte în exclusivitate. Vizita istorică la București a Preafericitului Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii. România lui Cristoiu

Autor: | | 5 Comentarii | 7405 Vizualizari

Între 26 octombrie şi 28 octombrie 2017, Preafericitul Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rușii întreprinde o vizită la Bucureşti. După anunţarea vizitei mai întîi pe surse şi, mai apoi, oficial, în presa noastră au apărut note şi comentarii despre eveniment, cu rare excepţii (articolul semnat de Florian Bichir în Evenimentul zilei) toate stînd sub semnul gogomăniilor produse de urechism, incultură şi activism neobolșevic sub acoperirea de gazetar.

Datele şi documentele de care am făcut rost pentru înainte de a scrie acest comentariu, inclusiv Programul vizitei, pe care-l public în exclusivitate, sînt menite a aşeza vizita în coordonatele sale exacte.

Sfîntul Sinod al BOR a declarat 2017 ca anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului.

În cadrul acestui an, între 26-28 octombrie 2017, BOR organizează la Bucureşti un şir de manifestări la care au fost invitate Patriarhia Moscovei, Patriarhia Sîrbă, Patriarhia Bulgară, Patriarhia Georgiei, Biserica Ortodoxă din Albania, Biserica Ortodoxă din Polonia, Biserica Ortodoxă din Ţinuturile Cehiei şi Slovacia. Lista Bisericilor invitate scoate în evidenţă scopul manifestărilor de la Bucureşti:

Acela de a omagia și chiar beneficia şi chiar a dezbate rezistenţa Bisericilor Ortodoxe din fostele ţări socialiste în faţa represiunii din Regimul comunist. Rămîne important de subliniat că şefii Bisericilor Ortodoxe din fostele ţări cu regim comunist vor participa la:

– Sărbătoarea hramu- lui Catedralei Patriarhale Sfîntul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie) şi la Şedinţa Solemnă a Sfîntului Sinod al BOR cu tema Dificultăţile mărturisirii credinţei ortodoxe în timpul comunismului şi importanţa libertăţii religioase astăzi. Spre deosebire de toate Bisericile Ortodoxe din fostele ţări socialiste, Biserica Ortodoxă Rusă a cunoscut ce va să zică reprimarea comunistă. Între 1917 şi 1943 (cînd Stalin a apelat la Biserica Ortodoxă pentru a însufleţi pe ruşi în Marele Război), Biserica Rusă a trecut printr-o teroare amintind-o pe cea a creştinilor sub împăraţi romani, precum Nero: Înalte feţe bisericeşti trimise în lagăr sau împuşcate, transformarea Bisericilor în cluburi, grajduri, cămine culturale, persecutarea credincioşilor.

Serafim al Leningradului a fost arestat la vîrsta de 82 de ani, grav bolnav şi dus direct la plutonul de execuţie de la Butovo, lîngă Moscova.

De altfel, la Butovo, unde a fost între anii 1937-1938, cei ai maximului atins de Teroarea stalinistă, au fost executați și aruncați în gropi comune 1000 de membri ai clerului ortodox rus, dintre care 300 au fost sanctificați.

Pe locul de martiraj al Bisericii Ortodoxe Ruse au fost ridicate două biserici, una de lemn și una de piatră, iar locul e considerat unul cu cele mai multe sfinte relicve din toată Rusia.

După căderea Comunismului, Biserica Ortodoxă Rusă a lansat vasta campanie numită Noii Martiri, constînd în sanctificarea clericilor ucişi de regimul comunism, ridicarea pe locul unde au fost lagăre şi cimitire legate de cler și credincioși a Bisericilor pe sînge, proclamarea suferinţelor Creştinilor Ruşi drept Golgota Rusească, slujbe ţinute pe locurile de execuţie, ca, de exemplu, cea ţinută de Kiril, în fiecare an, a patra sîmbătă după Paşti, la Butovo.

Fiind vorba de o temă cu o asemenea semnificaţie, dar şi de o sărbătoare a Bisericii noastre la care, ca la orice sărbătoare, e frumos să participe şi Bisericile surori, în mod normal a fost invitat şi Patriarhul Kiril. Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii a acceptat invitaţia. Programul vizitei sale, pe care-l dăm în finalul comentariului, în exclusivitate şi obţinut din surse, arată limpede că nu e o vizită bilaterală, ci o vizită pentru a participa la o sărbătoare a Bisericii Ortodoxe Române alături de alte Biserici surori, şi la manifestările dedicate Bisericii în comunism, o inițiativă de excepție a Bisericii Ortodoxe Române. Despre semnificaţiile vizitei s-au scris multe năzbîtii.

Cea mai mare, susţinută atît de rusofobi, cît şi de rusofili, ar fi una care ține de viziunea dominantă la Fierăria lui Iocan din Moromeții lui Marin Preda. Şi anume că Patriarhul Kiril e un Trimis al lui Vladimir Putin la Bucureşti. Ceva în genul Putin l-a chemat şi i-a zis: Mergeţi la Bucureşti şi daţi-le românilor un semnal din partea mea că vreau să-i cuceresc!

După Patriarh, vin şi eu cu tancurile! Desigur, Biserica Ortodoxă Rusă e un aliat al regimului Putin în planul imperialismului rusesc.

Ca şi Patriarhul Alexei I al Moscovei şi al Întregii Rusii, după 1945, Kiril împărtăşeşte tema expansiunii ruseşti în lume fie și sub forma creșterii zonei influenţă. Dar chiar şi în timpul lui Stalin, Biserica Ortodoxă Rusă şi-a avut propriile interese globale, mai mult sau mai puțin diferite de-ale Puterii Pămîntești.

Acceptarea invitației era inevitabilă dacă ne gîndim la:

1) Îngrijorarea Bisericii Ruse de a vedea Bisericile Ortodoxe din fostele ţări socialiste reunindu-se fără ea.

2) Preocuparea de a exploata tema Martirajului în vremea Comunistă.

3) Politica de apropiere de BOR, Biserică slujind într-o ţară ostilă politiceşte. Dincolo de acestea, prezenţa Patriarhu- lui Moscovei şi al întregii Rușii la sărbătoarea BOR e o mare victorie a Patriarhiei noastre.

Una e să fie la sărbătoare doar bisericile din celelalte foste țări comuniste și alta e să fie şi Biserica Ortodoxă Rusă, întruchiparea planetară a creştinismului ortodox. Ca să nu mai spunem că Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii e una dintre marile personalități nu numai ale Rusiei sau Ortodoxismului, dar și ale lumii de azi. Cel puțin în Rusia eu l-aș considera prin influență al doilea om ca importanță după Vladimir Putin. Vor fi şi semnificaţii politice?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
23:15 Ponta PUNE PAIE PE FOC, în scandalul din PSD! MANEVRA ODIOASĂ pe care o planuiește, dacă Dragnea va fi DEMIS 21:59 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 21:56 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 21:53 FELIX STROE face APEL la UNITATE ÎN JURUL CONDUCERII PSD 21:29 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 21:19 E clar, DRAGNEA ESTE ÎNCOLŢIT din toate părţile! Încă o LOVITURĂ DE RĂSUNET în interiorul PSD 21:10 Firea nu-l uită şi nu-l iartă pe Dragnea. ATACUL CARE SPUNE TOTUL despre intenţiile ei. News alert 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 19:56 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 19:46 DAEA a DECIS cum se poziționează în SCANDALUL din PSD. Trebuie „să DISCUTĂM ca BĂRBAȚI ce suntem” 18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 18:13 ZÂNZANIE în PSD! ARDELENII ies la ATAC. Planul EXTREM pentru SUSȚINEREA lui Dragnea 18:08 STĂNESCU nu-l mai SUPORTĂ pe DRAGNEA. Mesaj AGRESIV de ULTIMĂ ORĂ 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 15:50 REACȚIA lui DRAGNEA la LOVITURA de PALAT. „Despre DEMISIE discutăm în CExN” 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 13:07 Ștefănescu reacţionează după SCRISOAREA CELOR 3. Se ştie când SE VA DA CEA MAI APRIGĂ BĂTĂLIE pentru putere în PSD 12:57 Ion Cristoiu a surprins DETALIUL NEVĂZUT din scrisoarea celor 3? ÎNTREBAREA al cărei răspuns POATE FI SALVAREA LUI DRAGNEA. Alertă

Articole salvate