Doina Popescu, administratorul firmei de publicitate Torent Press Brăila, susţine că a fost victima unui şantaj venit din partea Băncii Transilvania. Ea deţinea un spaţiu "cu vad" în Brăila, pe care directorul Băncii Transilvania Brăila a insistat să îl închirieze. Dacă femeia refuza, risca să aibă probleme cu Garda Financiară, condusă chiar de tatăl directorului băncii.

După ce a cedat presiunilor şi a închiriat spaţiul, Doina Popescu s-a trezit dată în judecată de Bancă pentru nerespectarea clauzelor contractuale. Femeia a câştigat procesul.

Oficialii băncii au refuzat să ne trimită un răspuns pe această temă, deşi au fost contactaţi de nenumărate ori de EVZ, în decursul a trei săptămâni.

"M-am simţit ameninţată"

"Am o firmă de publicitate în Brăila. Îmi desfăşuram activitatea într-un spaţiu care se află într-o intersecţie cu vad. Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, a pus ochii pe acest spaţiu şi oficialii Băncii Transilvania din Brăila m-au presat din ianuarie/februarie 2008 până în luna iulie a aceluiaşi an să le cedez spaţiul", afirmă brăileanca.

Femeia susţine că a mai fost "curtată" şi de alte firme importante, dar a refuzat să închirieze pentru că activitatea ei mergea foarte bine în acest loc. În plus, Doina Popescu mai spune că suma pe care urmau să o plătească cei de la Banca Transilvania pentru închirierea spaţiului a fost cea mai mică dintre toate propunerile pe care le-a avut, dar s-a văzut nevoită să accepte această ofertă.

„Tatăl directorului băncii lucrează la Garda Financiară. Au lăsat să se înţeleagă că pot avea probleme dacă refuz. În plus, directorul Florin Constantin mi-a mai spus că este în targetul lui să obţină acest spaţiu şi că, dacă nu o să reuşească, o să fie dat afară. Mă suna de 4-5 ori pe zi ca să mă convingă. Am acceptat în cele din urmă pentru că m-am simţit ameninţată. Practic, am fost păcălită de conducerea băncii", susţine ea.

La sfârşitul lunii iulie 2008, brăileanca a încheiat un contract de închiriere pe 10 ani a acelui spaţiu cu Banca Transilvania.

Surprizele neplăcute s-au ţinut lanţ

„Urma să mi se vireze un avans pe un an de zile, în valoare de 15.600 de euro. Le-am spus că vreau să-mi iau o maşină de gravat şi să deschid un magazin de promoţionale pentru promovarea oraşului. Însă mi-au sugerat destul de violent că nu pot cheltui banii «aiurea» şi să-i investesc într-un apartament. Aşa am ajuns să fac şi un contract de credit. Cu avansul pe care l-am primit, am plătit avansul la apartament. Deci banii au ajuns tot la ei", povesteşte cu amărăciune femeia.

Pe de altă parte, Doina Popescu susţine că a avut probleme şi la dobânda pentru contractul de credit. "Aveam ofertă de la o altă bancă cu 7%. Cei de la Transilvania mi-au spus cămi pot oferi 11% şi îmi dau materiale de publicitate şi printuri ca să compensez cei 4%".

În ziua în care femeia a făcut actele pentru apartament, i-a fost virat şi avansul pentru spaţiu. Când să semneze contractul de credit, s-a trezit cu o dobândă de 15%, faţă de cei 11% cât stabiliseră iniţial. Femeia susţine că nu a putut să renunţe la contract pentru că ar fi pierdut avansul de 10.000 de lei pe care l-a dat pentru apartament.

Directorul s-a plâns că îşi va pierde funcţia

Brăileanca a avut parte de surprize neplăcute şi la preţul de închiriere a spaţiului. "Când am primit contractul de închiriere nu mai erau 24 de euro pe metru pătrat, cât ne-am înţeles, ci doar 20. În plus, dispăruseră toate clauzele care mă apărau, inclusiv cea în care în primii doi ani nu aveau voie să rezilieze contractul. În aceste condiţii nu mai voiam să semnez", afirmă ea.

Conform spuselor femeii, Florin Constantin, directorul din Brăila, a încercat să o convingă să continue colaborarea şi chiar i s-a plâns că, dacă nu o va face, el îşi va pierde funcţia. Mai mult, i-a zis că şi-a întrecut atribuţiile când i-a virat avansul de chirie, făcând-o înainte de semnarea contractului, doar ca ea să poată plăti avansul de apartament.

"Directorul mi-a dat cuvântul de onoare că toate clauzele vor fi aşa cum le-am discutat, dar mi-a zis că nu poate schimba formatul contractului, acesta fiind standard. În cele din urmă, am semnat", adaugă femeia, care mai spune că acest contract urma să intre în vigoare în momentul în care se încheia un proces -verbal de predare-primire al spaţiului.

Bip de la Banca Transilvania

"În realitate, nu s-a mai semnat niciodată acest proces-verbal. Pe 15 septembrie, am adus martor un economist şi un constructor şi am aşteptat să vină să ia spaţiul în primire. M-a sunat directorul şi mi-a spus că banca este într-o situaţie extrem de dramatică şi să semnăm noi, că o să o facă şi ei ulterior".

Acest lucru nu s-a mai întâmplat, însă, iar până la sfârşitul lunii octombrie Florin Constantin nu a mai fost de găsit. "Pe 22 octombrie, am primit un bip de la el. Mi-a spus că le-au tăiat minutele pentru că trebuie să facă economii şi m-a invitat la bancă. Mi-a mai spus că banca a hotărât sistarea investiţiilor din cauza crizei şi să-i restitui imediat avansul. Acesta era, însă, cheltuit. A devenit foarte ameninţător, spunându-mi că au recuperatori foarte buni, că nu am nicio şansă în faţa lor, că au timp şi bani să aştepte şi că vor lua spaţiul gratis până la urmă".

Instanţa i-a dat dreptate

Ulterior, Doina Popescu s-a trezit dată în judecată de bancă. "Susţineau că nu le-am predat spaţiul şi că mi-au dat acel avans să fac amenajările în firmă, deşi în contract nu scria acest lucru. Îmi cereau înapoi avansul, plus dobândă şi penalităţi. Am câştigat procesul la Tribunalul Brăila, dar şi pe cel de la Curtea de Apel Galaţi. Practic nu trebuie să le dau nimic înapoi, contractul e perfect valabil şi doar eu îl pot rezilia pentru că m-au legat de un contract pe 10 ani pentru apartament", conchide femeia.

"Tatăl directorului băncii lucrează la Garda Financiară. Au lăsat să se înţeleagă că voi avea probleme dacă nu le închiriez spaţiul.",
DOINA POPESCU, reclamant