Alți doi candidați pentru Curtea Supremă, picați la vetting

Alți doi candidați pentru Curtea Supremă, picați la vetting Comisia Vetting - Republica Moldova / sursa foto: https://www.facebook.com/VettingCommission/

Doi candidați pentru Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova au picat la verificările Comisiei Vetting.

Svetlana Balmuș și Irina Iacub, picate de Comisia Vetting

Este vorba despre Svetlana Balmuș, membră a Consiliului Superior al Procurorilor, desemnată prin decretul președintei Maia Sandu, și de avocata Irina Iacub. Ambele au candidat pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție

Comisia Vetting a finalizat evaluarea integrității avocatei Irina Iacub și a membrei Consiliului Superior al Procurorilor, Svetlana Balmuș, care candidează pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), anunță instituția.

Urmează decizia CSM privitoare la cele două candidate

Rapoartele de evaluare, cu propunerea de nepromovare în ambele cazuri, au fost transmise Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se mai precizează în comunicatul Comisiei Vetting.

Ne puteți urmări și pe Google News

CSM urmează să examineze detaliile evaluării și să se pronunțe dacă acceptă sau respinge rapoartele. În termen de 3 zile de la adoptarea hotărârilor motivate de către CSM, Comisia Vetting va publica rapoartele pe pagina sa web www.vettingmd.eu, conform prevederilor Legii 65/2023 și Regulamentului de Organizare și Funcționare al Comisiei.

Curtea Suprema Republica Moldova

Curtea Suprema Republica Moldova / sursa foto: wikipedia

Comisia Vetting a verificat deja 14 candidați

De la începutul procesului de evaluare externă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), Comisia Vetting a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) 14 rapoarte de evaluare.

Din acestea, 10 rapoarte au inclus propuneri de promovare, în timp ce 4 au conținut propuneri de nepromovare. CSM s-a pronunțat referitoar la 11 dintre aceste rapoarte.

În prezent, Comisia Vetting lucrează la elaborarea rapoartelor pentru încă 5 candidați și un judecător CSJ în funcție, care au fost recent audiați. În proces de verificare au rămas șapte candidați la CSJ și un judecător CSJ în funcție, pentru aceștia urmând să fie programate audieri.

Svetlana Balmuș a fost numită în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor pe 30 septembrie 2021, prin decret prezidențial. Propunerea de numire a fost înaintată președintei Maia Sandu din rândul societății civile, de o comisie specială.